26 rehab-forslag for Posthuset

Algeproduserende fasader, isbad i kjelleren og verdens høyeste trehus. Det har kommet inn 26 forslag i Nordic Built-konkurransen om Posthuset i Oslo.

Mange er innovative og fantasifulle. Noen er også gjennomførbare. Nå kan du selv studere dem på Nordic Builts nettsider.

- Det har kommet inn mange spennende forslag som er på god vei til å løse oppgaven, sier Stein Stoknes, prosjektleder i FutureBuilt. De beste forslagene viser at det er mulig å integrere Posthuset tettere i den urbane konteksten, tilføre nye arealer, løfte arkitekturen, implementere cradle to cradle- strategier i byggeriet og vesentlig redusere energiforbruk og klimagassutslipp i tråd med Nordic Builts og FutureBuilts visjon om nullutslipp. Når forslagene er bearbeidet videre fram mot sommeren, har jeg stor tro på at det kan kåres en vinner som både Nordic Built, Entra, FutureBuilt og det tverrfaglige teamet som står bak kan være stolte av.

I etterkant av konkurransen planlegges vinnerforslaget realisert som et FutureBuilt forbildeprosjekt.

Nordisk konkurranse
Nordic Built er et stort innovasjonsprogram under Nordisk Ministerråd, som sammen med Nordic Innovation finansierer programmet.

The Nordic Built Challenge er en åpen tverrfaglig designkonkurranse for rehabiliteringen av én bygning for hvert nordisk land. Målet for konkurransen er å oppmuntre til innovasjon og utvikling av bærekraftig, levedyktig og skalerbare rehabiliteringskonsepter for noen av de mest vanlige bygningstypene i den nordiske regionen - med Nordic Built Charter som plattform.

Nordic Built Challenge ble utlyst høsten 2012 som 5 parallelle konkurranser. Nå er juryene i ferd med å gjennomgå forslagene, og de 4 vinnerne som går videre til andre runde i hver av de 5 konkurransene, offentliggjøres 4. april.

Nordic Innovations ambisjon er at resultatet av the Challenge vil forsterke den nordiske posisjonen innenfor bærekraftig bygging.
- Derfor er vi veldig glade for å se den høye kvaliteten på forslagene, hvilket også gjør til en utfordring i seg selv å plukke ut finalistene, sier Trine Pertou Mach, senior innovasjonsrådgiver i Nordic Innovation og prosjektleder i Nordic Built.

En kompleks oppgave
Konkurransen er en åpen, multidisiplinær designkonkurranse om rehabilitering. Målet er i første rekke å få fram innovative konsepter for rehabilitering til lavutslippsløsninger. Posthuset er imidlertid også en arkitekturkonkurranse med stort fokus på gjennomførbarhet. Med andre ord en svært kompleks oppgave.

- Entra Eiendom er svært fornøyd med at det har kommet inn mange spennende forslag til konkurransen, og at så mange av forslagene har tatt inn over seg kompleksiteten beskrevet i konkurranseprogrammet, sier Dag Christer Øverland og Bjørn Holm i Entra Eiendom.

Entra har som mål å rehabilitere Posthuset til et praktbygg med nye fasadeløsninger og innovative klimaløsninger som gir et godt arbeidsmiljø for de som arbeider i bygget. Entra er svært er opptatt av å bringe de nye miljøbyggene ett skritt videre. Derfor er forslagene til Cradle 2 Cradle svært interessante for at omfanget av miljøskadelige bygge-komponenter skal reduseres.