Høyre lover å holde fingrene unna sykelønn

Høyre garanterer at det ikke blir kutt i sykelønnsordningen de neste fire årene. Arbeiderpartiet har lenge etterlyst en slik avklaring fra partiet.

Sykelønnsnivået skal bestå, også med en borgerlig regjering, garanterer Torbjørn Røe Isaksen i Høyre overfor Klassekampen.

– Det har vært vår linje i åtte år, og det er i tråd med alle våre alternative budsjetter. Erna Solberg har vært krystallklar på dette, det samme har programkomiteens leder Bent Høie. Vi fortsetter dagens sykelønnsnivå dersom vi kommer i regjering, sier Isaksen.

Han legger til at dette er å regne som en garanti.

I Høyres partiprogram heter det derimot at partiet vil «gå gjennom dagens velferdsordninger for å sikre at det lønner seg å jobbe». Arbeidsminister Anniken Huitfeldt (Ap) mener formuleringen i praksis er en åpning for å kutte i sykelønnsordningen. Isaksen mener på sin side at tausheten i partiprogrammet er å forstå som en freding av dagens sykelønnsnivå. Huitfeldt er likevel ikke tilfreds med svaret.

– Da forventer jeg at de programfester det og ikke har åpning for alle alternativer som i dag. Nå har de løst en intern uenighet i Høyre ved å ikke si noe om sykelønn, sier hun.

Hun viser i tillegg til at Høyre har bedt Finansdepartementet svare på hvor mye det er å spare på sykelønnskutt.

– De hadde vel ikke vært så opptatt av det hvis de ikke hadde tenkt å kutte i den, sier Huitfeldt.

Ikke alle i Høyre stiller seg bak Isaksens garanti. På landsmøtet til våren kommer Oslo Høyre til å foreslå kutt på 30 prosent i sykelønnen, men Isaksen har ingen tro på at Oslo-politikerne vinner fram med forslaget