Sika spisser organisasjonen

Sika konsernet arbeider fra 1. januar i år med ny organisering i samtlige 80 land i verden. Dette gjelder selvsagt også for Sika Norge AS.

- Vi har lagt om fra fire business units til åtte target markets, som det heter på godt norsk i konsernspråket, sier administrerende direktør Jan T. Andersen i Sika Norge AS.

- Dette betyr at vi har tatt konsekvensen av at vi må organisere oss mer etter markedets behov, og legge mindre vekt på interne tradisjoner. Vi har i lengre tid organisert oss med de fire sentrene Industri, Bygg, Betong og Distribusjon. Det har vært helt greit for oss internt i Sika, men sett fra kundens perspektiv er det jo helt uinteressant hvilket profit-senter han eventuelt skulle tilhøre. Konsekvensen av dette har i noen tilfeller ført til intern proteksjonisme avdelingene imellom, legger han til.

Sika er et stort sveitsisk konsern som i over 100 år har utviklet seg som spesialist innenfor område etter område.

- Da er det dette vi må kommunisere til markedet. Derfor er vår nye organisering basert på våre syv spesialområder; Betongoptimalisering, Vanntetting , Fuging & Liming, Rehabilitering(inkl. mørtler, forsterkning av konstruksjoner og overflatebeskyttelse) Gulv , Takmembraner og Industri (marine, glass, produksjon og ettermarked for bil)

Innenfor hvert av de 7 områdene er Sika markedsleder i flere land. Konsernet sikter på å oppnå denne posisjonen i alle segmenter i alle 80 land.

Betongoptimalisering var for 102 år siden der det hele begynte. Med egen produksjon og R&D resurser i Norge, skal markedsandelen opp over 30 prosent.

Vanntetting går ofte hånd i hånd med dette, og Sika produserer selv alt som skal til for å sikre både nye og gamle installasjoner mot vanninntrenging.

Fug & Lim er kanskje det området hvor flest er blitt kjent med Sika. Dette skyldes nok at det var Sika som i sin tid oppfant og patenterte Polyuretan som fugemasse. De fleste kjenner til merker som Sikaflex. Siden har Sika utviklet spesialmasser til alle typer applikasjoner fra original inn liming av bilruter, nating og liming av tregulv og alle typer sammenføyninger i bygg og industriproduksjon.

Rehabilitering av alle typer bygg og konstruksjoner (inkl infrastruktur) har lenge tilhørt spesiale hos Sika. Nå inkluderer dette også alle typer mørtler, Carbodur forsterkning, brannmaling og korrosjonsbeskyttelse. Dermed er målet om minst 30% markedsandel her også innen rekkevidde.

Sika konsernet er uten sammenlikning Europas største produsent av alle typer “flytende” gulv. Tilbudet omfatter hele spekteret fra enkel overflatebehandling og epoxy til avanserte dekker for både kontorer, butikker og p-hus til spesialdekker til clean rooms, sykehus, offshore og marine m.m .

Sika Sarnafil membraner kjenner mange som top of the line. Sika produserer også alle typer membraner til grønne tak, radonsperre, baderom, tak og vindsperrer etc.

- Dette er det vi kaller “ D7 “ . Hver avdeling er organisert opp med egne ledere og spesialister. Jeg er helt sikker på at dette vil ivareta den enkelte kunde sine ønsker og behov på en bedre måte, sier Andersen.

Han forteller at de fleste i organisasjonen nå har fått et smalere område å konsentrere seg om.

- Jeg pleier å bruke sammenlikningen med det å kjøre bil på glatt underlag. Det er en grunn til at vinterdekk bør være smalere enn sommerdekk. Smalere “fokus” gir økt marktrykk. Det er i prinsippet dette vi gjør her, sier Andersen. Sika er nå organisert som syv spesialforretninger.

- Nå har vi imidlertid flere kunder som handler fra alle 7 spesialområdene, og derfor har vi også utvidet både avdelingen for ordrebehandling og kundeservice - og prosjektavdelingen. Det eneste som gjenstår nå er å få på plass et eget nytt lager i Norge. Det er på trappene, avslutter Andersen.