Har ventet fire år på momsavklaring for kulturbygg

Fire år etter at reglene for momskompensasjon ble endret, er det fortsatt uavklart om kommunale kulturbygg har rett til å få tilbakebetalt moms for bygging. – Uholdbart, mener Frp-politiker.

Ett av byggeprosjektene som fortsatt venter på svar fra Finansdepartementet er Stavanger konserthus. Bygget, som hadde en prislapp på rundt 1,2 milliarder kroner, har fått utbetalt momskompensasjon på rundt 235 millioner kroner.

Men det er slett ikke sikkert konserthuset har krav på hele eller deler av dette beløpet i kompensasjon.

Bakgrunnen for momsnøtta som har ligget uknekt på Finansdepartementets pult i fire år, er en regelendring som trådte i kraft i 2008.

I strid med EØS
Momsreglene ble endret fordi ESA vedtok i 2007 at momskompensasjon til kommunesektoren var i strid med regelverket for statsstøtte i EØS-avtalen.

Resultatet er at kommuner som driver økonomisk aktivitet innen kulturvirksomhet som er i konkurranse med andre aktører som ikke er kompensasjonsberettiget, mister rett på kompensasjon.

Men hva som egentlig blir regnet som økonomisk aktivitet og konkurranse er enda ikke avklart.

Etterlyser svar
Stortingsrepresentant Laila Marie Reinertsen i Frp har nå tatt opp problemstillingen med finansminister Sigbjørn Johnsen (Ap) i et skriftlig spørsmål.

– Vi er for konkurranse, men da må det være rettferdighet i det. Jeg  etterlyser et svar på eksakt hva som konkurrerer med hva, sier Reiertsen til Byggeindustrien. 

Hun mener kommuner som bygger kulturhus med variert innhold, er positivt for innbyggere i alle aldre.

– Derfor bør en tenke forebyggende helse også i slike bygg på lik linje som man tenker andre bygg som leverer andre tjenester som for eksempel helse og skole. Det viktigste for alle parter nå er at departementet kommer med en avklaring i saken, sier Reiertsen. 

- Bryr seg ikke om forvaltningsloven
Hun mener saken har drøyd uakseptabelt langt ut i tid.

– Vi har noe som heter forvaltningslov i dette landet og det skulle jo gjelde dette departementet også. Med dette så viser en at lover ikke har betydning, noe som er alvorlig i et demokrati, mener Laila Marie Reinertsen til Byggeindustrien.

Departementet ønsker ikke å kommentere saken, før Sigbjørn Johnsen har svart Stortinget på Laila Marie Reiertsens skriftlige spørsmål.