Mye innovativ bygging

Det er alltid vanskelig å sitte i en jury for å bedømme ulike byggverk. På Byggedagene skal det 6. mars deles ut tre priser – Årets Bygg, Årets Anlegg og Årets Trebyggeri 2012. En lang rekke ulike byggverk har vært gjennom juryenes kritiske blikk. Det å bli nominert er en seier i seg selv.

Onsdag nominerte juryen for Årets Trebyggeri tre nominerte kandidater. Spenningen er stor om hvem som vinner både denne og de andre prisene. I fjor vant Vennesla kulturhus prisen for Årets Trebyggeri 2011. Denne tildelingen fikk betydelig og positiv medieomtale.

Det er økende interesse for bruk av tre i store bygg og anlegg. De siste årene har det vært realisert flere større byggeprosjekter med utstrakt bruk av tre. Dette skyldes blant annet økende kompetanse i bruk av tre, et økende miljøfokus og utvikling av nye konsepter og løsninger. For å markere den positive utviklingen og sette fokus på innovativ trearkitektur og spennende bruk av tre, vil Treteknisk og Trefokus sammen med Byggeindustrien, dele ut prisen Årets Trebyggeri 2012 på Byggedagene.

For vår del er vi opptatt av å finne en balanse i bruken av de ulike byggematerialene. Vi ser også at i de fleste byggverk er det både tre, murverk, betong, stål og glass (og en rekke andre materialer) i en ”salig” blanding. Det gjelder å utnytte de ulike materialenes egenskaper. Da kan man få et byggverk som fremstår som forbilder.

Denne gang er det morsomt å ha bidratt til å nominere et studentprosjekt til årets priser.

På NTNU er det en meget sagnomsust studentforening – H.M. Aarhønen ved Bygg og Miljøteknikk – og denne aktiveforen ingen har bygget en flott hytte i tre.

Byggstudentene på NTNU har i mange år hatt en drøm om en egen studenthytte, og i 2010 begynte arbeidet med å gjøre drømmen til virkelighet. Etter 2,5 år med hardt arbeid, overveldende dugnadsinnsats og tett samarbeid med byggenæringen sto Aarhønehytta klar til linjeforeningen for bygg, H.M. Arhønen, sitt hundreårsjubileum i januar 2013. Foreningen har også laget en flott bok til jubileet.

Det at studentene har tatt et slikt initiativ, og det at de har lagt ned så enormt mye egeninnsats, har selvsagt ført til at de er bedre i stand til å ta fatt på en fremtid i byggenæringen. De har fått med viktig praksis i tillegg til en teoretisk tilnæring til faget. Studentene har vært innovative. La oss få flere slike studenter.