Vil investere18 milliarder i regionalnettet

Nettselskapene planlegger en betydelig økning i sentral- og regionalnettsinvesteringene fremover.

I rapporten ”Sammenfatning av planlagte investeringer i sentral- og regionalnettet”sammenstiller NVE data over planlagte investeringer fra kraftsystemutredningene fra 2012.

Sammenlignet med nasjonal utbyggingsutredning fra 2009, som samlet investeringsplaner for 2008-2017, viser rapporten en stor økning i planlagte investeringer, skriver NVE på sine nettsider.

I regionalnettet er det planlagt investeringer for opp mot 18 milliarder kroner i perioden 2012-2021 – en oppgang på 8 milliarder kroner fra 2008-2017.

Statnett anslår et investeringsbehov i sentralnettet på mellom 50-70 milliarder for tiårsperioden, opp fra 26 milliarder for perioden 2008-2017.

Tallene er basert på investeringsplaner som legges frem i de regionale kraftsystemutredningene, og disse planene ikke er bindende. NVE har ikke gjort egne vurderinger av behov for- og sannsynlighet for gjennomføring av disse planene.

Sentralnettet, som eies og drives av Statnett, er hovedveiene i kraftnettet. Regionalnettet, som eies og drives av Statnett og en del av de større nettselskapene, transporterer strøm fra sentralnettet til distribusjonsnettene som de aller fleste strømkundene er knyttet til. Investeringer i distribusjonsnettene er ikke med i denne rapporten.

Hensikten med rapporten som er lagt frem, er å synliggjøre omfanget av investeringer i kraftnettet dersom alle identifiserte behov for nybygging og fornyelse skal gjennomføres.