AF tror på fortsatt stø vekstkurs

Høy anleggsaktivitet, forventet bedring i bygg, tomtekjøp og miljøekspansjon i nye markeder er årsakene til at AF Gruppen tror på solid vekst i årene fremover.

På de siste fire årene har AF Gruppen i snitt vokst med 12 prosent per år. Da entreprenørkonsernet la frem kvartalstall fredag skisserte de at veksten de neste fire årene vil ligge på det samme nivået. På tross av at 2013 trolig ikke vil gi den helt store veksten.

- Vi er en utålmodig organisasjon med sterk vilje til vekst. Men nå skal vi først fokusere på lønnsomhet, så vekst, sier administrerende direktør Pål Egil Rønn i AF Gruppen til Byggeindustrien.

- Vi er i flytsonen innen anlegg, mens innen bygg jobber vi for å få opp marginene. På eiendom jobber vi med å utvide tomtebanken vår med enda flere kapitaleffektive tomter. For miljøsegmentet ønsker vi å etablere en enda sterkere posisjon i Storbritannia. Vi har sett på både organisk vekst og oppkjøp, men heller mot et oppkjøp, legger han til.

AF er allerede tilstede på den andre siden av Nordsjøen med rundt 15 ingeniører, men denne avdelingen vil bli trappet betydelig opp. Satsingen på den britiske rivedelen av selskapet kommer like etter at selskapet har lagt ned den tilsvarende virksomheten i Polen.

Selskapet frykter heller ikke den økende internasjonale konkurransen på hjemmebane innen anlegg.

- Jeg tror det dukker opp ganske mange utfordringer for entreprenørene som har dukket opp langs Mjøsa. De beste i Norge vil ha en veldig godkonkurransekraft mot utenlandske aktører. Men man må ha is i magen og ikke falle for fristelsen med å gi for lave tilbud, sier Rønn.

Han tror en kundeorientert organisasjon med gode langsiktige relasjoner til både kunder og leverandører vil gi både et konkurransefortrinn i forhold til andre aktører og fortsatt vekst.

Det er ikke noen tvil om at det er bygg som er det største beinet AF Gruppen står på, og at det er dette beinets halting som har holdt igjen selskapet det siste halvåret. For mens AF-døtrene utenfor hovedstaden leverer gode resultater, så sliter entreprenøren i hovedstaden.

Rønn forteller om åtte prosjekter som ble inngått med kort mellomrom, som alle har lidd av at det har vært for liten prosjektledelse. Man hadde håpet at grep man gjorde i tredje kvartal ville gi et bedre resultat for disse prosjektene i fjorårets siste kvartal, men det viste seg å være flere lik i lasten.

- Vi har stor tro på at de grepene vi nå har gjort i Oslo vil gi resultater, og at hestekuren er ferdig, sier han.

De understreker at boligmarkedet rundt Oslo er godt, og at det den siste tiden også har vært en vekst for næringsbygg.