Skal styrke yrkesfagene

Det var fullt hus med over 300 deltakere da NHO holdt sin årskonferanse for yrkesfag i Oslo 7 februar.

Konferansen Yrkesfag 2013 har som mål å motivere alle aktører i arbeidslivet og utdannings-Norge til å løfte frem fagopplæringens betydning i samfunnet.

Norske fagarbeidere er i verdensklasse, og det er et klart behov for flere i årene som kommer. Likevel er det mange ungdommer som velger bort yrkesfagene eller faller fra underveis i læreløpet.

– Vi ønsker å løfte fag- og yrkesopplæringen frem og synliggjøre viktigheten av den kompetansen våre fagarbeidere har, sier Svein Oppegaard, direktør for arbeidslivspolitikk i NHO.

På konferansen deltok kunnskapsminister Kristin Halvorsen, som snakket om arbeidet med Stortingsmeldingen og om Kunnskapsløftet. Lederne av ungdomspartiene diskuterte fremtidens fag- og yrkesopplæring, og flere bedrifter fortalte om hvordan næringslivet kunne bidra til opplæring av ungdom. Yrkeslandslaget som skal delta i Word Skills (VM) i Leipzig til sommeren ble også presentert.

- Et yrkesfaglig utdanningsløp gir gode karrieremuligheter i spennende yrker. Vi må derfor synliggjøre disse mulighetene for ungdommen som om få uker skal gjøre sitt skolevalg. Akkurat som vi har behov for flere dyktige lærere, ingeniører og økonomer har vi et stort behov for fagarbeidere, sier Oppegaard.

Læreplasser og samfunnskontrakt
I følge NHO har antall lærekontrakter har økt med 29 prosent fra 2009 til 2012. Likevel er antallet lærlinger som ikke har fått godkjent lærekontrakt for høyt. Det er nødvendig å skaffe flere læreplasser og utfordre bedrifter i både privat og offentlig sektor til å ta imot flere lærlinger.

I 2012 ble Samfunnskontrakten for læreplasser inngått. Den forplikter myndigheter, arbeidsgiver- og arbeidstakerorganisasjoner til å øke antall nye læreplasser med 20 prosent innen 2015, sammenlignet med utgangen av 2011.

Statsbygg går foran
NHO fremhever at Statsbygg, som en stor offentlig etterspørrer av byggtjenester, setter krav om at leverandører og underleverandører skal være tilknyttet lærlingordning.

- Dette er meget gledelig, og flere bør følge etter også i private foretak, melder NHO.

Les flere artikler fra konferansen:

Fulltreffer fra Kristin Halvorsen

Byggmester Frank Berg hedret av Kongen