NTNU-forskere: - Trimmet bygging virker

Trimmet bygging hadde svært god effekt på sykehusprosjktet i Trondheim, konluderer den amerikanske prestisjepublikasjonen Lean Construction Journal.

Det er en gruppe NTNU-forskere som står bak artikkelen i dette internasjonale tidsskriftet. Her beskrives fase 2 (2006-2010) av St. Olav-utbyggingen som «svært positiv», med mye ny praksis innen Trimmet bygging. Dette har gitt til dels betydelige forbedringer på sentrale områder som kostnader, kvalitet, sikkerhet og trivsel i prosjektet, heter det.

- Klart fokus på ren og ryddig byggeplass er noe av det aller viktigste. Dette var "stemplet i panna" på de som drev denne delen av Øya-prosjektet, sier profesor Bjørn Andersen ved NTNUs institutt for produksjons- og kvalitetsteknikk.

I artikkelen i Lean Construction Journal trekker Andersen og hans forskerkolleger fram en rekke forhold innen logistikk, innkjøp og arbeidsmetodikk som særpreget den omfattende fase 2-utbyggingen på Øya.

For eksempel foregikk all hovedlagring utenfor byggområdet, mens bare mindre, tilmålte leveranser slapp inn. Det ble også gjennomført systematiske rutiner for å pakke opp varer, kontrollere kvaliteten og fjerne emballasje. Egne "logistikkbud" var til og med på plass - en "genistrek", ifølge professor Andersen.

I tillegg ble det benyttet originale metoder som korridor-stillaser for de ulike fagene. Fase 2-planleggerne lyktes dessuten med oppdelingen i avgrensede kontrollområder (for arbeidsoppgaver som gjentas), særlig i kombinasjon med intensiver ved milepæler.

Mer generelt peker NTNU-forskerne på at norsk arbeidskultur samsvarer godt med prinsippene for delegering som Lean Construction/Trimmet bygging legger opp til - og som byggefase 2, del 1, benyttet med hell. Her gjelder det som kjent er å "slanke" en topptung byggemåte og gi økt myndighet til dem som utfører arbeidet på byggeplassen - baser, formenn og fagarbeidere. Alt med strukturert kvalitetskontroll underveis.

Les mer hos Helsebygg Midt-Norge