Mindre oljefyring i 2012

Salget av lette fyringsoljer og fyringsparafin ble redusert med 17,2 prosent fra 2011 til 2012 og nivået ligger er nå sitt laveste siden 1995, da målingene startet.

Det viser foreløpige tall fra Statistisk Sentralbyrå.

– Dette er en gledelig utvikling. En nedgang i salget betyr at også klimagassutslippene fra oljefyring går ned, sier Johanne Sæther Houge, prosjektkoordinator for Oljefri i Naturvernforbundet.

Naturvernforbundet har i flere år jobbet for reduserte klimagassutslipp i byggsektoren blant annet gjennom å gjøre det lettere og tryggere å erstatte oljefyring med fornybare alternativer igjennom Oljefri prosjektet.

Selv om både klimatiske forhold og høyere oljepris kan ha hatt innvirkning på omsetningen mener Houge at den overordnede trenden er tydelig: flere ønsker å redusere energiforbruket og klimagassutslippene i sine bygninger.

– Mens klimagassutslippene fra de fleste andre sektorer går opp, har denne utviklingen snudd i byggsektoren, forklarer Houge.

Hun understreker likevel at man ikke kan være helt tilfreds ennå.

– Byggsektoren står fremdeles for store klimagassutslipp og en alt for stor andel av energiforbruket i Norge. Vi kan ikke gi oss før oljefyring er kuttet ut, og energiforbruket i norske bygninger er redusert med rundt 10 TWh i 2020, mener hun.

– Stortingets varslet i fjor et forbud mot oljefyring innen sju år. I praksis er det tusenvis av tiltak som skal gjennomføres av dyktige erfarne håndverkere i husholdninger, næringsbygg og kommune. Det haster med å komme i gang.

– Lurer man på hvilke alternativer som kan være aktuelle, og ønsker kontakt med kvalitetssikrede installatører kan Naturvernforbundets nettside oljefri.no være et nyttig sted å starte overgangen til fornybar oppvarming, forklarer Houge.