Statsbyggs Harald V. Nikolaisen under presentasjonen av vinnerforslaget fra Team Urbis.

Statsbygg-sjefen: - Klagesaken er blitt brennstoff for de som vil ha omkamp om regjeringskvartalet

– Dette handler ikke om Y-blokka skal bevares, om reguleringsplanen eller om korrupsjon – det handler om en klagesak på en offentlig anskaffelse, sier Statsbygg-sjef Harald V. Nikolaisen.

I et innlegg i Byggeindustrien har Statsbygg-sjefen fortalt hvordan de nå håndterer regjeringskvartal-klagen fra Team G8+ og hvordan prosessen har vært sett med Statsbyggs briller.

I dette intervjuet forklarer han hvorfor de har hatt behov for å lufte ut gjennom et eget innlegg, uten å prosedere saken i mediene. Han karakteriserer saken som "brennstoff" for de som vil ha en omkamp om regjeringskvartalet.

- Ja, det er uheldig at vi har fått en klage. Det er opplagt for alle at dette ikke er en ønskelig situasjon for verken oss, byen, byråkratiet eller regjeringen. Men vi mener diskusjonen har sporet helt av, sier Harald V. Nikolaisen til Byggeindustrien i messeområdet på Bygg Reis Deg på Lillestrøm.

Han har nettopp snakket om Statsbyggs digitale satsing Digibygg på en av byggemessens mange konferanser, men det er regjeringskvartalet mange av messedeltakerne vil snakke med Nikolaisen om.

- Ingen grunn til engstelse

På lederplass har VG tirsdag bedt om en gransking fra en «uhildet kommisjon som kan granske forholdet og eventuelt frikjenne Statsbygg på en måte som ikke forsterker mistanken om kokkelimonke og samrøre med private interesser».

- Dette handler ikke om politiske prosesser, om man er uenige i hvilken størrelse kvartalet har fått eller hva man synes om Y-blokka. Det handler heller ikke om korrupsjon. Nå diskuterer vi en klagesak i forhold til lov om offentlige anskaffelser. Det er overhodet ikke grunn til engstelse i forhold til styring, innsyn eller andre ting i denne saken, og når mediene stiller spørsmål om Statsbygg virkelig skal svare på klagen selv, så blir det helt feil. Selvfølgelig må vi det, det er jo vi som er oppdragsgiver, sier Nikolaisen.

- Dere har ingenting å skjule?

- Vi har ingenting å skjule. Absolutt ikke. Vi mener har vært grundige, faglige, åpne og etterrettelige gjennom hele prosessen, og det skal vi være i klagesaken også.

- Opplever dere at dere er blitt mistenkeliggjort?

- Vi opplever i hvert fall på diskusjonen at det er mange som snakker om helt andre ting enn klagesaken. Deler av debatten er mer preget av omkamper om ting som er fastsatt gjennom demokratiske politiske prosesser og beslutninger som regjeringen har tatt. Det må være mulig å skille rundt det og en klagesak som dette, sier Nikolaisen.

- Og da vil dere også være åpne når noen ber om innsyn?

- Klageren har allerede bedt om innsyn i en mengde dokumenter, og det har de også fått. Naturligvis er det noen ting som av sikkerhetshensyn ikke kan deles med offentligheten på grunn av prosjektets art, men vi praktiserer meroffentlighet og gir innsyn så langt det er mulig. Men ja, klageren har fått alt de har bedt om, sier Nikolaisen som understreker at han ikke mener klageren mistenkeliggjør den statlige byggherren.

- På ingen måte. De har bare benyttet seg av retten sin til å klage. Det er helt legitimt, klagen skal vi behandle grundig og på en saklig måte. Det er debatten vi mener er i ferd med å spore av, gjentar han.

- Skal jobbe grundig med klagen

Ifølge Statsbygg-sjefen skal de ferdigbehandle klagen fra Team G8+ innen utgangen av neste uke. Hva som skjer videre, blir opp til klageren.

- De må få tid til å vurdere vårt svar. Er de ikke enige med oss, så blir det enten en sak for en Klagenemnda for offentlige anskaffelser eller for rettssystemet der midlertidig forføyning er det første alternativet. Alt dette er prosesser som er godt regulert, sier Nikolaisen.

- Etter hvert må vi naturligvis diskutere også konsekvensene saken, men det ligger lenger nede i bakken. Nå handler det først og fremst om må behandle klagesaken, legger han til.

- Hvordan jobber dere nå?

- Vi jobber grundig med klagen vi har fått, og skal gi et godt svar på hvordan vi har planlagt prosessen. Det har vært kjent hele tiden at vi har en modell der de som har vært med i tidligfase skal ha en mulighet til å konkurrere senere i prosessen. Det har vært helt avgjørende for oss, vi kunne ikke tenke oss en modell hvor de som skulle lage reguleringsplanen ble diskvalifisert fra å bli med videre, sier Nikolaisen.

- Stort nok miljø i Norge

- Er det et problem at den norske bransjen er for liten?

- Nei, jeg tenker at interessen både for reguleringsplanen, parallelloppdragene og til slutt konkurransen, har vist at det er nok aktører og et stort mangfold i Norge. Men det hadde ikke vært mulig å gjennomføre utviklingen av regjeringskvartalet hvis man skulle legge til grunn at de som var med i tidligfase ikke kunne være med videre i prosessen. Dette er en vanlig måte å gjøre det på, sier Nikolaisen.

- En sak i rettsapparatet kan ta år og bremse fremdriften i prosjektet kraftig? Frykter du en langvarig utsettelse?

- Det vil jeg ikke spekulere i, men det er ikke noe lystig å se for seg at dette skal havne i rettssystemet, sier Nikolaisen.