Statssekretær Bjørnar Laabak fra Kommunal- og moderniseringsdepartementet. Foto: Arve Brekkhus

- Stort trykk fra interesseorganisasjoner rundt TEK17

I tillegg til å ha mottatt over 200 høringsinnspill, har mellom 20-30 interesseorganisasjoner vært i møte om de nye byggtekniske forskriftene med regjeringen.

Statssekretær i Kommunal- og moderniseringsdepartementet Bjørnar Laabak (Frp) åpnet andre dag av Byggedagene torsdag.

I sitt innlegg snakket statssekretæren om regjeringens forenklinsarbeid som har pågått de siste 3,5 årene, og han trakk blant annet frem endringene i byggteknisk forskrift som etter planen skal tre i kraft i sommer.

- Vi skal ha de kravene man trenger, ikke mer. Med TEK17 går vi i retning av at forskriftene kan digitaliseres, sa Bjørnar Laabak og la til at engasjementet i høringsperioden har vært stor.

- Direktoratet har mottatt over 200 høringsinnspill, og jeg har hatt mellom 20 og 30 møter med ulike parter i høringsperioden. Interesseorganisasjonene har spilt inn veldg mye, spesielt rundt snusirklene i små boliger, sa Laabak.

Han pekte på offentlige utredninger som har vist at forenklinger kan kutte byggekostnadene betydelig.

Han viste også til OBOS som med hjelp av nye byggeregler allerede har klart å kutte kostnader på mindre boliger betydelig.

Ifølge OBOS-sjef Daniel K. Siraj kuttet de byggekostnadene i et prosjekt i Kværnerbyen i Oslo betydelig fordi de fikk bygge flere leiligheter uten tilgjengelighetskrav, altså uten krav til rullestoltilgjengelighet i alle rom.

– Leilighetene ble fra 150.000 kr til 750.000 kroner rimeligere i dette prosjektet enn om de var blitt bygget for å oppfylle kravene til tilgjengelighet. Med det markedet vi har i Oslo, så kunne vi nok tatt høyere priser. Men vi argumenterte til myndighetene at enklere regler skulle komme boligkjøperne til gode, og da må vi holde det, sa Obos-sjef Daniel Kjørberg Siraj til Dagens Næringsliv i begynnelsen av mars.

- Det viser at dersom byggenæringen har gode rammebetingelser, så kommer det forbrukeren til gode til syvende og sist, sa Bjørnar Laabak under Byggedagene.