Konsernsjef i OBOS, Daniel Kjørberg Siraj. Foto: Hans Fredrik Asbjørnsen

OBOS: - Har kuttet opptil 750.000 kroner med nye byggeregler

Ifølge OBOS-sjef Daniel K. Siraj har nye byggeregler gitt betydelig billigere leiligheter i et konkret prosjekt. Priskuttet skal være på mellom 150.000 og 750.000.

I Kværnerbyen i Lodalen skal OBOS bygge over 200 leiligheter.

De skal stå ferdig i slutten av 2019, og blir ifølge Dagens Næringsliv betydelig rimeligere enn hva de ville vært dersom ikke regjeringen hadde gitt klarsignal til utbyggerne om at det kan bygge flere leiligheter uten tilgjengelighetskrav.

Det vil si uten krav til rullestoltilgjengelighet i alle rom.

– Leilighetene ble fra 150.000 kr til 750.000 kroner rimeligere i dette prosjektet enn om de var blitt bygget for å oppfylle kravene til tilgjengelighet. Med det markedet vi har i Oslo, så kunne vi nok tatt høyere priser. Men vi argumenterte til myndighetene at enklere regler skulle komme boligkjøperne til gode, og da må vi holde det, sier Obos-sjef Daniel Kjørberg Siraj til avisen.

250.000 i avslag

En av de som har hatt glede av priskuttet, er 20-åringen Katrine Finnøy Hage. Hun fikk 250.000 kroner i avslag på sin nye tomromsleilighet.

– Jeg har fulgt med på visninger og prosjekter en stund, og så så jeg prosjektet Kværnertoppen på Obos sine sider, og da gikk det veldig fort. Jeg visste ikke om ansienniteten min i OBOS var lang nok, men det gikk, sier Hage til Dagens Næringsliv. 

OBOS og Siraj sier de taper seks millioner kroner totalt på å sette ned prisene på toromsleilighetene i dette prosjektet.

– Dette er et eksempel på at politikk virker. Det er ikke alltid sånn at utbyggerne jager profitt og utnytter regelverket, sier han.

Schumann: - Vi kuttet med 250.000 kroner

Administrerende direktør Baard Schumann i Selvaag Bolig bekrefter overfor avisen at de også har senket prisene på leiligheter som ikke har tilgjengelighetskrav i sine nye prosjekter.

– Det til tross for at disse leilighetene får en bedre planløsning enn leiligheter med tilgjengelighetskrav, så man kunne egentlig tatt høyere pris. På et prosjekt vi har på Løren er prisen kuttet 250.000 kroner, sier Schumann til Dagens Næringsliv.