MDG lover fire timers togtur mellom Oslo og Bergen innen 2025. Foto: Vidar Knai / SCANPIX .

Lover Oslo-Bergen på fire timer innen 2025

Miljøpartiet De Grønne (MDG) lover i sitt nye partiprogram togforbindelse som skal gi fire timers reisetid mellom Oslo og Bergen innen 2025. Ekspertene er skeptiske.

Det skriver NRK Hordaland i en artikkel på sine nettsider mandag.

MDG mener Bergensbanen på maks fire timer er fullt mulig innen 2025, melder NRK.

– Aller helst hadde vi sett at det skulle skjedd raskere enn 2025, sier Arild Hermstad i MDG til statskanalen. Han topper stortingslisten til partiet i Hordaland.

Løftet om fire timers reisetid for bergensbanen inngår i det ferske partiprogrammet til MDG. Men det står igjen en god del jernbanebygging om dette skal bli innfridd til 2025.

I dag bruker Bergensbanen seks og en halv time på det raskeste. Ringeriksbanen, som nå er under planlegging, vil kutte én time. Den nye Vossebanen vil ta vekk ytterligere 45 minutt, men togpassasjerene og MDG må fortsatt vente noen år på at disse utbyggingene skal bli gjennomført.

Kommunikasjonssjef Svein Horrisland i Jernbanedirektoratet sier til NRK at MDGs jernbaneløfter er helt urealistiske.

– Dette hørest jo veldig optimistisk ut. Da må det skje veldig mye som ikke er planlagt på horhånd, sier han..

På det raskeste kan Ringeriksbanen stå ferdig i 2024. På Vossebanen er håpet å begynne på strekningen Arna-Stanghelle i 2021. Når resten av strekningen til Voss eventuelt blir realisert, ligger langt fram i tid.

MDG mener likevel at de kan holde løftene i partiprogrammet.

– Definitivt. Det går an å forsere planene på Vossebanen. Og mulighetsstudien om nye tunneler utenom Myrdal på Hardangervidda, er også innenfor rekkevidde om vi bevilger nok penger og starter planleggingen så raskt som mulig, sier Arild Hermstad til NRK.