Boligprodusentenes Forening har gitt innspill om nesten nullenerginivå som nytt forskriftskrav til Stortingets energi- og miljøkomité.

Frank May NTB scanpix

Boligprodusentene ga inspill til energimeldingen

Boligprodusentenes Forening mener at kostnadshensyn må vektlegges tungt i utformingen av nye energikrav etter 2020 og at det må åpnes for kostnadseffektiv, elektrisk oppvarming.

Boligprodusentenes Forening har gitt innspill om nesten nullenerginivå som nytt forskriftskrav til Stortingets energi- og miljøkomité. Innspillene ble avgitt i et åpent høringsmøte 12. mai om den nye energimeldingen «Kraft til endring. Energipolitikken mot 2030».

Foreningen skriver i en pressemelding at boligunderskuddet i landet bør være et viktig bakteppe for vurderingen av energimeldingen og anbefalinger om framtidig energibruk og energiproduksjon.

De mener det bygges for få boliger, og at fordyrende nybyggkrav reduserer boligforsyningen og presser boligprisene oppover, også i bruktmarkedet.

Les ogs: Dette er boligbyggernes innspill til energimeldingen

Overskudd på elektrisk kraft

Foreningen skriver videre at mye har endret seg siden forrige energimelding ble lagt fram i 1999. Den gang hadde Norge underskudd kraft, mens det nå er overskudd. Kraftbalansen vil være positiv i uoverskuelig fremtid, og boligprodusentene forventer derfor ingen kraftige økninger i strømprisen de kommende tiårene.

Med de gode kraftutsiktene er det ifølge foreningen verken økonomisk eller miljømessig grunnlag for å innføre svært fordyrende nybyggkrav for å spare noen få kWh elektrisitet.

Nesten nullenerginivå

Klimaforliket sier at nesten nullenerginivå skal være nybyggkrav etter 2020. Regjeringen har også besluttet å innlemme EUs reviderte bygningsenergidirektiv i EØS-avtalen med nødvendige tilpasninger. EU-direktivet sier "nearly zero energy" som nybyggkrav etter 2020, og dette sammenfaller med Klimaforlikets krav om nesten nullenerginivå. EU-direktivet sier at det skal gjøres nasjonale tilpasninger og at kravet om "nearly zero energy" skal være basert på kostnadsoptimalitet.

Boligprodusentene skriver at de i den forbindelse vil minne om prispresset i boligmarkedet. Fordyrende nybyggkrav smitter over på prisene i bruktmarkedet. De anbefaler derfor at kostnadshensyn vektlegges tungt i fortolkningen av hva som i henhold til klimaforliket og EU-direktivet skal være nesten nullenerginivå i Norge etter 2020.