Administrerende direktør Thor Eek i NBBL.

Dette er boligbyggernes innspill til energimeldingen

Norske Boligbyggelags Landsforbund (NBBL) hadde en rekke innspill da energimeldingen var ute på høring i Stortinget torsdag.

Det skriver NBBL i enpressemeldingpå sine nettsider.

15. april la olje- og energimininister Tord Lien fram Stortingsmeldingen «Kraft til endring», også kalt energimeldingen. Torsdag deltok NBBL på høring om meldingen i Stortingets energi- og miljøkomite.

NBBLs innspill til meldingen dreier seg primært om Enovas rolle, tilknytningsplikten til fjernvarme, boligselskapenes mulighet til å bli plusskunder, samt energimerkeordningen.

Dette skriver NBBL i sin melding:

Enovas rolle

Riksrevisjonens evaluering av Enovas rolle overfor boligsektoren har fått kritiske bemerkninger. Likevel ligger det ingen prioritering av Enovas innsats overfor boligsektoren i meldingen, ei heller ved at Riksrevisjonens konklusjoner er fulgt opp med konkrete tiltak.

NBBL ber om at Enova instrueres i sitt mandat slik at boligsektoren, spesielt i konsentrert bebyggelse, prioriteres.

Tilknytningsplikt til fjernvarme

Fremtidens bygg vil bruke minimalt med energi til oppvarming. Alternativkostnadene med fjernvarme er svært høye for boligbygg, både med tanke på investering og drift. Fortsatt tilknytningsplikt vil kunne initiere til mer ressurskrevende og ulønnsom fjernvarmeutbygging.

NBBL ber om at tilknytningsplikt og tilretteleggingsplikten for boliger oppheves.

Boligselskap som plusskunder

Rapporten konkluderer med at boligselskapene skal kunne bli plusskunder ved hjelp av en såkalt «Elhub». Men NVE og Statnett har så langt ikke vært villig til å gi nærmere informasjon om hvordan Elhub vil løse fordelingsproblematikken og eventuelle avgiftsutfordringer. NBBL har jobbet for at boligselskaper fortsatt skal kunne ha fellesmåling. Når det ikke er politisk flertall for det, er det viktig å få en rask avklaring på hvordan Elhuben skal løse at boligselskap kan bli plusskunde.

NBBL ber om en redegjørelse for hvordan de tekniske og økonomiske løsningene skal virke.

Energimerkeordningen

I boligselskap vil det være styrets og/eller generalforsamlingen eller sameiermøtet som tar avgjørelser som har størst betydning for tiltak som kan endre energikarakteren, ikke den enkelte husholdning. I arbeidet med å gjøre merkeordningen enda bedre, vil det være et godt tiltak å energimerke boligbygget i stedet for boenheten.

NBBL ber om at energimerkeordningen endres til å gjelde for det enkelte bygg, og ikke den enkelte boenhet.