Prosjektleder på fellesprosjektet E6 Dovrebanen, Taale Stensbye.

- Ikke sosial dumping på Fellesprosjektet

Bruddene på lønns- og arbeidstidsbestemmelser som ble avdekket på Fellesprosjektet E6 Dovrebanen, er ikke sosial dumping ifølge prosjektleder Taale Stensbye.

Fellesprosjektet E6 Dovrebanen sendte torsdag ut en pressemelding om at revisjons- og rådgivningsfirmaet Deloitte har gjennomført en undersøkelse blant entreprenørene som er involvert i prosjektet som avdekket flere avvik på lønns- og arbeidsvilkår både hos hovedentreprenører og underentreprenører. Taale Stensbye sier at det ikke dreier seg om sosial dumping.

– Avvik

– Vi bruker bevisst ikke uttrykket sosial dumping om det som er avdekket. Deloitte kaller det avvik, men ikke graverende brudd på lønns- og arbeidstidsbestemmelsene, sier Stensbye til Byggeindustrien.

– Ikke graverende

Han forteller at Deloitte-undersøkelsen viste at noen utenlandske arbeidere hadde en timelønn på 160 kroner, og i et tilfelle fant selskapet ut at timelønnen var 130 kroner.

– Minstekravet er 171 kroner i timelønn ifølge Overenskomsten for private anlegg (OPA). Så det som er funnet er ikke så graverende at vi kaller det sosial dumping, sier Stensbye.

– Årlige undersøkelser

– Hva vil dere gjøre for at lønns- og arbeidstidsbestemmelser ikke brytes?

– Regelverket for lønn og arbeidstid er så komplisert at vi ikke har kompetanse til å gjennomføre slike undersøkelser som Deloitte har gjort i egen regi. Det som er viktig fremover, er at undersøkelsene blir foretatt årlig. I hvert fall er dette viktig på store anleggsprosjekter der det er mye utskiftninger av folk. På Fellesprosjektet har vi hatt 4.000 arbeidere fra 17 nasjoner, sier Stensbye.

– Positiv utvikling

Han mener at bruddene på arbeidstid og hviletid er de mest alvorlige som er avdekket av Deloitte.

– Men heldigvis har Fellesprosjektet hatt en positiv utvikling når det gjelder ulykker i anleggsgropene. Det siste året har vi bare hatt en person med en lettere skade som forårsaket fravær. Det er jeg fornøyd med, sier Taale Stensbye.