Leserinnlegg: Fossil varme er gårsdagens løsning

For at klodens oppvarming skal begrenses til to grader, må fossile energibærere erstattes av bedre løsninger i alle sektorer. I nye bygg er det ikke bare unødvendig å bruke fossil gass, men det er direkte bakstreversk.

Det skriver Lene Elizabeth Hodge i Bellona, Guro Nereng i Zero og Kristin Hildre Rørvik i Naturvernforbundet i et tilsvar til Energigass Norge og Norsk Petroleumsinstitutt.

Som representanter for gass- og petroleumssektoren er det ikke overraskende at Energigass Norge og Norsk Petroleumsinstitutt skriver at varmeinstallasjon for fossil gass til spisslast er nødvendig og lurt ( Bygg.no 9. juni 2015). Innlegget til Energigass og Norsk Petroleumsinstitutt er en reaksjon på en rekke aktørers støtte til Direktoratet for byggkvalitet (DiBK) sitt forslag om totalforbud mot varmeinstallasjon for fossi lt brensel i nye energiregler for nybygg og søknadspliktige rehabilitering er (fra nå av omtalt som totalforbud). I motsatt ende foreslår Norsk Petroleumsinstitutt i sitt høringssvar å åpne for unntak for varmeinstallasjon for fossil olje til spisslast i nybygg, og for propan og fyringsoljer som grunnlast (riktignok blandet sammen med en uspesifisert andel biokomponenter).

Energigass Norge og Norsk Petroleumsinstitutt er på feil kurs

Det var Bellona, ZERO og Naturvernforbundet som tok initiativ til fellesuttalelsen som støtter totalforbudet. Vi mener at forslagene fra Energigass Norge og Norsk Petroleumsinstitutt er stikk i strid med de tiltakene som må på plass for å nå nullutslippssamfunnet i 2050. Nullutslippssamfunnet er knappe 35 år unna - og byggene som oppføres i dag, skal stå i minst 60 år. Da sier det seg selv hvor viktig det er å sikre at nybygg har gode løsninger fra dag én. Låser vi dagens bygningsmasse til gårsdagens løsning, kommer man dessverre ikke i mål. Aktørene som står bak fellesuttalelsen mot varmeinstallasjon for fossilt brensel, kan ha ulike synspunkt på hvilke oppvarmingsløsninger som er de beste, men alle er enige i at varmeinstallasjon for fossile brensler ikke er en del av løsningen.

Fossil gass som spisslast i nybygg er ikke nødvendig

Energigass Norge og Norsk Petroleumsinstitutt viser konsekvent til Norges vassdrags- og energidirektoratet (NVE) når de hevder at det fortsatt er behov for spisslast for å ivareta forsyningssikkerheten. Det er interessant å merke seg at NVE har landet på motsatt konklusjon av Energigass og Norsk Petroleumsinstitutt på dette punktet. NVE skriver nemlig i sin høringsuttalelse til DiBK at det ikke er behov for å bruke fossil gass til spisslast i nybygg. I tillegg mener NVE at et forbud mot varmeinstallasjon for fossilt brensel i nye bygg harmonerer godt med regelverket mot fossil oljefyring som er rett rundt hjørnet. NVE påpeker også at bygg oppført etter de nye forskriftskravene vil ha et lavere effektforbruk sammenliknet med de som er bygd etter eksisterende krav. Med andre ord er ikke fossil gass til spisslast nødvendig for å ivareta forsyningssikkerheten i Norge.

Forbud mot fossile brensler fremmer grønn innovasjon

Energigass Norge og Norsk Petroleumsinstitutt er bekymret for at et forbud mot varmeinstallasjoner for fossilt brensel vil hindre grønn innovasjon. Vi er bekymret for det motsatte: Uten et tydelig totalforbud mot varmeinstallasjon for fossilt brensel vil den fossile tidsalderen i bygg forlenges. Et totalforbud vil uansett ikke gjelde deres fornybare motparter som bioolje og -gass og hemmer derfor ikke utvikling av slike løsninger. Et totalforbud tvert imot vil fremme fornybare løsninger; løsninger verdig et nullutslippsamfunn.

Lene Elizabeth Hogde – Bellona

Guro Nereng – Zero

Kristin Hildre Rørvik – Naturvernforbundet