Husk lærlingene

Rekruttering av unge medarbeidere som ønsker å bli en del av næringen vår vil bli en av de største utfordringene vi står overfor i årene fremover. Derfor er det ekstremt viktig at vi tar vare på de som faktisk ønsker å gå inn i en karriere i byggenæringen.

Med et stadig økende prispress er det noen som velger å trappe ned satsingen på lærlinger. Det er en kortsiktig og lite bærekraftig tankegang – og velger mange nok samme løsning vil vi få en enorm utfordring i årene fremover.

Det er i utgangspunktet altfor som velger å gå en yrkesfaglig utdanning i Norge, og dette slår kraftig inn for byggenæringen. Og av disse er det også urovekkende mange som hopper av underveis – for mye teori gjør at mange ikke orker å fullføre. Heldigvis er det endringer på gang innen de yrkesfaglige utdanningene.

Vi sliter dermed å få nok unge til å utføre alle oppgavene som skal løes gjennom byggenæringen. Så langt har utenlandske arbeidere gjort at vi ikke har sett de helt store krisene ennå – men dette bildet kan snu seg. Det er ikke godt å vite hvor lenge utenlandske arbeiderne vil strømme til Norge for å ta på seg oppdrag.

Uansett er det viktig å gjøre næringen attraktiv slik at unge norske kvinner og menn ønsker å bli en del av byggenæringen – og næringen selv har et viktig ansvar. Vi kan ikke bare se på myndighetene og skoleverket – vi må selv også ta ansvar.

Alle typer virksomheter som driver i næringen har et ansvar for å ta inn lærlinger – og lage et skikkelig opplegg i perioden de er i virksomheten. At næringen tar ansvar og gjør en god jobb for lærlingene vil ha mye å si for omdømmet og hvordan vi skal klare oss i tiden fremover.

Det er mange som gjør en god jobb – ikke minst gjennom de mange opplæringskontorene rundt om i landet. At man lager kåringer som «årets lærling» og så videre, som man blant annet gjør i vest, er også med på å sette satsingen på lærlingene i fokus. Vi må også skryte av Isachsen Entreprenør som harsatset store ressurser i å åpnet et eget lærlingesenter med anleggsmaskinsimulatorer.

Men det er dessverre ikke slik at alle er like flinke. Om vi skal lykkes med dette arbeidet, er det avgjørende at alle tar ansvar og guider de unge inn i byggenæringen.