Ifølge administrerende direktør Baard Schumann i Selvaag Bolig har tilbudene fra entreprenørene blitt betydelig lavere de siste tre-fire månedene. 

Selvaag Bolig: – Entreprisetilbud 10 prosent lavere på få måneder

Entreprenører som leverer tilbud til Selvaag Bolig legger seg ifølge boligprodusenten rundt 10 prosent lavere enn for bare tre-fire måneder siden. Entreprenørene kjenner seg ikke igjen i tallene.

Færre igangsettelser på nyboliger og hardere konkurranse om kontraktene, trekkes frem som hovedårsakene til prisnedgangen.

– Ja, det er riktig at entreprisene er på vei ned. Reduksjonen ligger foreløpig i 10-prosentsområdet, og jeg tror de vil falle ytterligere frem mot høsten før de stiger igjen, sier administrerende direktør Baard Schumann til Byggeindustrien.

Ifølge Schumann står entreprisekostnadene for normalt for 65 prosent av utsalgsprisen til boligene. Lavere entreprisekostnader for boligprodusentene vil dermed bety reduserte nyboligpriser for boligkjøperne.

Men de får ikke glede av hele kuttet.

– En 10 prosents nedgang i entreprisekostnaden utgjør 6,5 prosent på totalprisen ut mot kjøper, men siden vi inngår fastprisavtaler med entreprenørene som strekker seg to år frem i tid, må vi også gi litt tilbake til dem. Det betyr at nye boliger på sikt trolig kan selges til en pris som ligger tre prosent lavere enn i dag, sier Schumann.

– Har entreprenørene mer å gå på?

– Jeg tror ikke entreprenørene kan skrape så mye mer i sine marginer. De må hente inn det de kutter hos sine underleverandører igjen, sier Schumann.

– Forventer du at en slik utvikling vil gi flere konkurser blant underentreprenørene?

– Alle blir skviset nedover i kjeden, så jeg ser ikke bort fra det. Men det er allerede igangsatt mange boligprosjekter i år og den store konkursutfordringen for UE-ene vil derfor komme noe lenger frem tid, tror Schumann.

Kjenner seg ikke igjen

Styreformann i EBA og administrerende direktør i Backe Entreprenør Holding, Sven Christian Ulvatne, kjenner seg ikke igjen i Selvaag Boligs tall.

Styreformann i Entreprenørforeningen Bygg og Anlegg (EBA) og administrerende direktør i Backe Entreprenør Holding, Sven Christian Ulvatne, kjenner seg ikke igjen når Schumann sier entreprenørene har kuttet sine tilbud med rundt 10 prosent de siste tre-fire månedene.

– Jeg har ikke noen tall som beviser eller motbeviser det han sier, og ja, prisene har gått noe ned. Men jeg vil tro vi snakker om en nedgang på to-tre prosent, og at de bevegelsene vi ser dreier seg om normale sesongvariasjoner. Jeg tror ikke det er et tegn på generelt lavere prisnivå, sier Sven Christian Ulvatne til Byggeindustrien.

Yrkesbygg jevner ut

Han ser likevel ikke bort fra at noen entreprenører som utelukkende jobber for boligprodusenter, kan være mer utsatt enn de som opererer i flere markeder.

– Jeg kjenner ikke til hvilke entreprenører Selvaag Bolig bruker og om de bare bygger boliger. Er det tilfelle, kan det være at de må kutte mer på grunn av færre igangsettelser og tøffere konkurranse.

– Men i Backegruppen ser vi at yrkesbyggmarkedet har tatt seg opp, og at det som tidligere var en 50-50 fordeling mellom bolig og yrkesbygg hos oss nå nærmer seg 60-40 i favør yrkesbygg. Det gjør at totalvolumet er det samme, selv om boligbyggingen har gått noe ned, sier Ulvatne.

Lavere igangsetting

Onsdag la Veidekke frem sine prognoser for de kommende årene med forventninger om henholdsvis 28.000 igangsatte bolig i 2014 og 26.000 igangsatte boliger i 2015. 

Veidekke spår positivt taktskifte

Baard Schumann i Selvaag Bolig tror tallene for perioden vil bli lavere enn det også.

– Jeg vil tro vi lander på cirka 25.000 igangsatte boliger i år. Men lavere entrepriser vil gjøre det lettere for folk å kjøpe seg bolig, noe som vil dra opp volumet og gi et løft til nyboligmarkedet. En konsekvens er at entreprisene trolig vil stige mot sommeren og høsten igjen, og vi kommer nok en gang i en «full gass og bråbrems»-situasjon. Det er ikke ideelt i hele tatt. Vi ønsker mer stabilitet i markedet, sier Schumann.