Direktør for strategi og marked i Veidekke, Rolf Albriktsen.

Veidekke spår positivt taktskifte

- Vi forventer en samlet årlig vekst  i det skandinaviske markedet på to prosent i 2014 og fire prosent 2015,sier Rolf Albriktsen, direktør for strategi og marked i Veidekke.

Bakgrunnen for Veidekkes forventninger om et positivt taktskifte i bygge- og anleggsmarkedene i Nord-Europa, er en gradvis bedring i internasjonal økonomi.

I Norge er det først og fremst anleggsvirksomheten som drar opp, mens antall igangsettelser i boligmarkedet vil gå ned, ifølge Veidekke.

- På tross av svakere investeringer i boliger, venter vi et godt norsk bygg- og anleggsmarked med høy aktivitet i 2014. Veksten vil flate ut i år, men øke til mellom 3 og 4 prosent i 2015. For mens boliginvesteringene går ned, øker investeringene innenfor yrkesbygg og anlegg. Selv med en noe svakere vekst i år, vil tilgangen på prosjekter gjennom året være god for vår næring, forteller Albriktsen.

- Vi ser en nedgang i antallet igangsatte boliger fremover, med sterkest nedgangen i leilighets­markedet. Vi anslår at tallet vil ligge på 28.000 i 2014 og 26.000 i 2015. Når det gjelder boligprisene, så forventer vi mer normale vekstrater på rundt 3 prosent i 2014,og 4 i prosent 2015, utdyper Albriktsen.

De neste tre årene ventes det et fortsatt godt anleggsmarked i Norge med samlet årlig vekst på seks prosent for alle segmenter. Innen veisektoren ventes en betydelig vekst i 2014, avtagende til rundt fire prosent i 2015.

Prognosesenteret enig

Kjell Senneset i Prognosesenteret er enig i hovedlinjene i Veidekkes konjunkturrapport.

Sjeføkonom Kjell Senneset i Prognosesenteret var til stede under presentasjonen av rapporten, og han fikk seg ingen store overraskelser underveis.

- Vi tror også at igangsettingen av boliger samlet sett vil falle noe de to neste årene, men vi forventer likevel en litt annen utvikling enn hva Veidekke gjør, sier Senneset til Byggeindustrien.

- Vi tror det største fallet vil komme i 2014 og at det vil øke igjen til rundt 28.000 i 2015. Totalproduksjonen i våre og Veidekkes prognoser for disse to årene samlet kommer dermed ut omtrent likt. Når det gjelder næringsbygg har vi kanskje noe svakere prognoser enn Veidekke, men heller ikke her er vi veldig langt fra hverandre, fortsetter han.

Mener Nordea bommer grovt

Mens Veidekke spår en prisoppgang på boliger i 2014 og 2015, var Nordea senest onsdag ute med prognoser om et boligprisfall på 10 prosent innen utgangen av 2015.

- Det mener jeg er et hinsidises tall, og kanskje en måte å justere seg inn etter at de var ute med et tall på 20 prosent i høst. Jeg er rimelig sikker på at vi ikke vil se en slik utvikling som det Nordea har gått ut med i dag, sier Senneset.

Han forventer i likehet med Albriktsen og Veidekke at den store vekstdriveren innenfor bygg- og anleggsnæringen i årene vil være anlegg.

- Veidekke sier seks prosent årlig vekst, mens vi tror kanskje den blir enda litt høyere enn det, sier Senneset.

Konjunkturene på vei opp i Sverige

Den svenske BNP-veksten ventes å ta seg opp i 2014, og Veidekkes tidligere prognose på mellom 2,5 og 3 % for 2014 og 2015 ligger fast. Både innenlandsk etterspørsel og eksport trekker opp veksten i forhold til 2013.

Veidekke forventer at det samlede svenske bygg- og anleggsmarkedet får en positiv drahjelp av konjunkturoppgangen i 2014, men at veksten det nærmeste året vil være sterkest innenfor boligsegmentet og mer begrenset for yrkesbygg. Forskyvninger i offentlige infrastruktur­investeringer og lav kapasitetsutnyttelse i deler av svensk industri vil virke dempende. Samlet sett ventes en vekst på om lag 5 % i svensk bygg- og anleggssektor både i 2014 og 2015.

Gradvis bedring i Danmark

Veksten i dansk økonomi i 2014 ser ut til å skape fremgang innen bygg og anlegg. Veidekke anslår at veksten i det samlede bygg- og anleggsmarkedet i Danmark vil ligge på rundt 4 % i 2014 og 6 % i 2015.

- Igangsettingen av nye boliger forventes fortsatt å ligge på et lavt nivå, fra 9 000 igangsettinger i 2013 økende til 12.500 i 2015. Økende etterspørsel gjør at prisene på brukte boliger vil fortsette å stige. For private yrkesbygg er det utsikt til en vekst på 3 % i 2014, økende til 8 % i 2015. Innen offentlige bygg forventes det en fortsatt sterk vekst på rundt 10 % i 2014 og 2015, avslutter Albriktsen.