Bombehunder er på vei inn i området hvor en slurrybil eksploderte tirsdag. Foto: Frode Meosli / NTB scanpix

Sperringene hevet etter eksplosjonen i Nordland

Det er ikke funnet flere eksplosiver der en lastebil full av sprengstoff gikk i lufta i Drevja i Nordland. Det går også bra med de 1.500 grisene som var i området.

Bombehunder og sprengstoffeksperter søkte torsdag rundt eksplosjonsstedet, og de fant ikke dynamitt, opplyser Helgeland politidistrikt.

– Antall dynamittkubber som tidligere har vært ryddet og ivaretatt, stemmer nøyaktig med utkvittert mengde. Det er ingen grunn til å tro at det ligger sprengstoff på avveie i terrenget, forteller kommunikasjonsrådgiver Mette Horsberg.

Riksvei 254 ble sperret på grunn av eksplosjonen, men den er nå åpnet igjen.

Én kilometers radius
Et område på én kilometer i radius ble sperret av etter den enorme eksplosjonen. Mye av dynamitten som skulle brukes i forbindelse med veiarbeid på stedet, har ikke detonert, men blitt blåst bort av trykket. Det dreier seg om kubber med dynamitt som skulle brukes til å antenne flytende sprengstoff.

Et våningshus som ligger et par hundre meter fra eksplosjonsstedet, ble antent av brennende nedfall fra eksplosjonen og brant ned til grunnen. Et tilhørende fjøs med rundt 1.500 griser ble ikke antent, men alle vinduene ble knust av lufttrykket fra eksplosjonen, som fant sted cirka 200 meter fra bygningene.

Til TV 2 opplyser bonde Steinar Jakobsen at det ikke blir nødvendig med nødslakt av grisene.

– Selv om grisefjøset har fått store skader, vil det bli organisert en dugnad blant naboene for å reparere det mest nødvendige, sier han.

Registrert 40 mil unna

Eksplosjonen i Mosjøen var så kraftig at den ga utslag på stasjonen for jordskjelvmålinger i Bardufoss, vel 40 mil unna. Det ble funnet deler fra lastebilen 700 til 800 meter fra eksplosjonsstedet.

Lastebilen som eksploderte nord for Mosjøen i Vefsn kommune, inneholdt trolig 15 tonn med slurry, som er et mellomprodukt for sprengstoff. I tillegg var det dynamittpatroner på bakken.

Første gang i Norge

En slik ulykke har aldri skjedd i Norge tidligere, ifølge Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB).

– Derfor er det viktig for DSB å finne ut hva som har skjedd, slik at vi kan forhindre og forebygge at noe slikt skjer i fremtiden, uttalte avdelingsleder Siri Hagehaugen i DSB onsdag.

Etter planen skal et utvalg komme med anbefalinger om håndtering av den typen sprengstoff som var i bruk i Drevja.

– Prosjektet skal etter planen levere sin anbefaling i februar, men det er viktig at læring fra denne hendelsen blir tatt med i dette arbeidet, sa avdelingslederen.