Voksentoppen friluftsbarnehage

Consto Øst fullførte nylig byggingen av den nye barnehagen på Voksenkollen i Oslo.

Fakta

Sted: Voksenkollen

Prosjekttype: Barnehage

Byggherre: Norlandia

Totalentreprenør: Consto Øst

Kontraktsum eks.mva.: 40,5 millioner kroner

BTA: 1.470 kvadratmeter

Arkitekt og landskapsarkitekt: TAG arkitekter

Rådgivere: RIBfy: EM teknikk l RIBr: Norconsult l RIB: Will Arentzl RIB bæresystem: Opplandske Betongindustri l RIA: WSP l RIG: DMR Miljøteknikk l RIVA: AJL AS l RIV rør: Rørtema l RIV vent: Energima l RIE: Atom Elektro l Landmåler: Oslo oppmåling

Underentreprenører og leverandører: Riving: Proriv l Rørlegger frakobling: Vinderen Rør l Ventilasjon: Energima l Rør: Rørtema l Elektro: Atom Elektro l Betongelementer og stålkonstruksjoner: Opplandske Betongindustri l Grunn- og utomhusarbeider: Akershusgartneren l Betongarbeider plasstøpt: Betonorte Norge l Taktekker: Protan Entreprenør l Blikkenslager: Franke Onsrud l Maler: ATG

Barnehagen ligger rett ved skogsterreng, og har et flott og luftig uteområde. Den royalimpregnerte trefasaden gir et solid inntrykk.

Bygget er satt opp med stål og hulldekker. Alle rom har vannbåren gulvvarme.

– Vi startet byggearbeidet i februar 2019, og ble ferdig for kort tid siden. Arbeidet har gått veldig radig, sier prosjektleder Alexander Andresen i Consto Øst AS til Byggeindustrien.

– God fremdrift

Det har vært gode grunnforhold. Bygget er fundamentert på såle rett på fjell, etter at det ble sprengt ut fjellmasser og lagt på singel.

– Det har vært et veldig fint prosjekt hvor vi har hatt lite skjær i sjøen under gjennomføringen. Vi har hatt et godt samarbeid med både byggherre og underentreprenører. En god fremdrift har bidratt til dette, sier Andresen.

Den royalimpregnerte fasaden har vinduer i ulike høyder. Utvendig screening er brukt som solskjerming. Gulvbelegget er vinyl, og belysningen er gjennomgående LED.

Åtte avdelinger

Det er TAG arkitekter som har tegnet Voksentoppen friluftsbarnehage, som inneholder åtte avdelinger over to plan.

– Vår intensjon har vært å skape en god og velfungerende barnehage i skogkanten. I prosjektet har vi forsøkt å viske ut kanten mellom skogen og de harde asfaltkantene, slik at barnehageprosjektet i seg selv utvider og gjenoppretter kvaliteter fra skogen, sier arkitekt Ingrid Austbø til Byggeindustrien.

Tilpasset eksisterende bebyggelse

Barnehagen er tilpasset eksisterende bebyggelsesstruktur i området, i retning, form, farger og materialitet.

– Samtidig forholder den seg til tomtens terreng og eksisterende naturkvaliteter. Barnehagens to etasjer henvender seg mot henholdsvis adkomstveien i nord, og skogsterrenget i sør, sier Austbø.

Hun forteller at eksisterende bebyggelse i området er preget av mørk trekledning, med kontrastmaterialer i brunt, grått og hvitt.

Mørk trekledning

– Barnehagen har derfor fått en mørk trekledning som hovedfarge. Sekundære bygningselementer utføres i naturfarget tre, som gjenspeiler bruntonene og materialiteten i skogen rundt. Vinduer, vindushjørner og flettverksgjerdet rundt barnehagen, får en mørk grønn farge som harmonerer med skogen, sier Austbø.

Barnehagen er organisert med fire avdelinger i hver etasje, med et stort fellesareal i midten i andre etasje. Dette fellesarealet ligger i tilknytning til et velutstyrt kjøkken og et fleksibelt rom, som kan romme forskjellige aktiviteter og forsamlinger.

– Rommet har store glassarealer mot skogen, og direkte utgang til en stor terrasse i forlengelse av fellesrommet mot skogkanten. Lek og utfoldelse i skogen, samt egen kjøkkenhage og utekjøkken i barnehagens utearealer, gir barna muligheter til å komme tett på naturen, sier Austbø.