VM-kalkyle på 9.000 passasjerer i timen

Trengsel til det ytterste og lange ventetider. VM-arrangøren og Ruter håper publikum slipper begge deler under mesterskapet i Holmenkollen.

 

Minst tre T-banetog i kvarteret skal frakte titusenvis av tilskuere til og fra Holmenkollen under ski-VM. Rundt 9.000 passasjerer per time i en retning, er den maksimale kapasiteten til T-banenettet.

– T-banens linje 1 er hovedlinjen til ski-VM. Med denne kommer alle trygt og effektivt til Holmenkollen og Midtstuen, og til medaljeseremoniene i sentrum, sier informasjonssjef Gry Isberg i Ruter til NTB. Hun viser til at det under VM vil bli kjørt en rekke ekstra ekspressavganger på T-banen til Holmenkollen.

– Linje 1 vil gå kontinuerlig, (3-4 avganger i kvarteret) fra sentrumsstasjonene. Ekspressavgangene er merket «1 Holmenkollen ekspress», og på dager med arrangement i Midtstuen anbefales Midtstuen stasjon. Da kjøres ekspressavgangene dit. I tillegg kjøres selvsagt ordinære avganger fram til Frognerseteren merket «1 Frognerseteren», framholder hun.

– Vi har satt inn store ressurser og mener vi har en god beredskap i forbindelse med Kollen-VM, sier Isberg.

– Reis tidlig

Hun kommer med en klar oppfordring til publikum som vil unngå de store køene.

– Vi oppfordrer passasjerene til å planlegge reiseruten og reise tidlig, sier informasjonssjefen i Ruter.

I beredskap har Ruter satt opp fem store leddbusser, hver med plass til 110 personer, som vil plasseres i Slemdalsveien. I tillegg har selskapet 20 busser i beredskap utenfor Oslo hvis noe skulle gå galt på T-banenettet.

– Men vi håper alt går bra og at vi som slagordet sier «Ruter bringer brølet til Kollen», sier Isberg.

Selve Kollendagen

Transport- og logistikksjef for ski-VM, Bjørn Morten Vold, mener T-banenettets kapasitet er tilstrekkelig til å takle utfordringene.

Det er når alle skal tilbake samtidig etter avsluttede øvelser, at problemene kan komme.

– Vi har noen utfordringer på de «tyngste» dagene, 3., 4. og 5. mars. Da blir det storinnrykk. Hopp i stor bakke og kvinnestafetten den 3. mars vil trolig trekke rundt 40.000 tilskuere og da tar vi noen grep for å unngå kork når folk skal fra arenaen, sier Vold til NTB.

For dem som har kjøpt billett til arrangementet, inngår gratis kollektivtransport.

VM-arrangøren har kalkulert med rundt 300.000 tilskuere i løpet av den tiden arrangementet varer. (©NTB)