Vinterens krampetrekninger lammet

I flere dager hadde meteorologene varslet snøkaoset vi opplevde over store deler av Sør-Norge torsdag. Det hindret likevel ikke at vinterens siste sprell skapte omfattende utfordringer i store deler av Sør-Norge.

I østlandsområdet var det torsdag det komplette kaos i både bil-, tog- og busstrafikken. På de store innfartsveiene var det endeløse køer. Også på Oslo Lufthavn var forsinkelsene store - og de måtte stenge flyplassen i to timer.

Vi latterliggjør ofte våre medmennesker i utlandet når snøen skaper kaos i andre større europeiske og amerikanske byer. Har de ikke peiling på hvordan man skal takle vinteren – at de ikke kan forbedre seg bedre? Men er det så mye bedre her hjemme? Et større snøfall gjør at samfunnet nærmest stanser opp her hjemme også. Det finnes ikke nok brøytemannskaper eller systemer for å hindre at folk blir kraftig forsinket eller ikke kommer seg på jobb i det hele tatt.

Det burde kunne være mulig å sikre en bedre beredskap – selv om vi også skjønner at det å ha en omfattende styrke med mannskaper og utstyr stående klart i tilfelle snø for å sikre at gatene er rensket nærmest umiddelbart blir kostbart - kanskje for kostbart. Det er likevel interessant å se hvor store konsekvenser 30 centimeter nysnø kan skape i dagens moderne Norge. Det er liten tvil om at slikt uvær også medfører store kostander for næringslivet – ved at folk ikke kommer frem dit de skal og at godstrafikken stopper opp.

Vi får håpe torsdagens uvær blir kortvarig og at våren snart er tilbake igjen.