IVRER FOR REKRUTTTERING: Administrerende direktør Håkon Glosli i Backe Østfold, daglig leder Hans Jørgen Sandli i Fagprosjekt og byggmester Håkon Hansen står bak initiativet til Byggebransjens dag i Fredrikstad 15. februar. Hensikten er å få flere ungdommer til å velge byggfag, og de tre har fått med en seg rekke firmaer fra den lokale byggenæringen.

Vil friste unge til jobb i byggenæringen med Norske byggeklosser

Den lokale byggebransjen i Fredrikstad går nye veier for å kapre ungdommen til næringen.

Norske byggeklosser har premiere 21. februar, men i Fredrikstad er det førpremiere for byggenæringen en uke før.

Torsdag 15. februar skal Byggebransjens dag gå av stabelen i plankebyen, hvor 160 elever og 20 lærere fra VG2 bygg- og anleggsteknikk skal overvære førpremieren av kultfilmen Norske byggeklosser.

Filmen er en nyinnspilling av klassikeren fra 1972, med Rolv Wesenlund i hovedrollen. Denne gang er det Atle Antonsen som gestalter 11 ulike roller, deriblant polsk håndverker, arkitekt og en byråkrat fra plan- og bygningsetaten.

Vil skape blest om byggfag

Kinovisningen er en av mange poster på programmet på Byggebransjens dag, hvor hensikten er å skape økt interesse for bygg- og anleggsfagene – og å markedsføre næringen overfor potensielle lærlinger.

– Byggenæringen består av mange ulike fag, og på bransjedagen skal ungdommene få mulighet til å møte noen av dem. Vi har fått med oss både entreprenører, byggmester, rørlegger- og ventilasjonsfirmaer og anleggsgartner, sier initiativtaker Hans Jørgen Sandli til Byggeindustrien.

Til daglig driver han takentreprenøren Fagprosjekt, og med på arrangørlaget har han fått med Backe Østfold ved Håkon Glosli og byggmester Håkon Hansen. I tillegg stiller Østfold fylkeskommune opp som medarrangør, i egenskap av skoleeier.

Lokalt engasjement

Mange av de lokale bedriftene fra byggebransjen stiller med egen stand og vil presentere seg for elevene på rekrutteringsdagen. En av utstillerne skal blant annet rigge opp en BIM-kiosk, slik at ungdommene får sett hvordan digitalisering i byggebransjen fungerer i praksis.

Det blir også presentasjoner og foredrag av representanter fra næringsliv, Østfold fylkeskommune, Fredrikstad kommune og fra byggenæringen.

Primus motor Hans Jørgen Sandli forteller at det som begynte som en enkel idé om å ta med noen kunder på kino, raskt utviklet seg til å bli noe mye større.

– Vi som er bedrifter i byggenæringen må ha en åpen dør og invitere ungdommene inn, slik at de får se hva vi holder på med. Det er viktig at bransjen er i forkant og viser seg frem for de unge. Vi trenger å rekruttere til mange av fagene i vår bransje, sier den engasjerte taktekkeren.

Han er imponert over den mottakelsen han har fått fra aktørene i næringen.

– Det har vært en overveldende interesse og respons fra den lokale byggenæringen i Fredrikstad. Jeg er glad og ydmyk for at bransjen så til de grader stiller opp. Det å fremme rekruttering til våre fag og stoppe frafallet som har vært i yrkesfag, ser jeg på som veldig viktig, sier Sandli.

Selv har han for tiden to lærlinger i Fagprosjekt og mener at rekruttering er en kontinuerlig prosess.

– I vår næring skjer det noe hele tiden. Det er alltid noe som skal bygges eller vedlikeholdes, og utsiktene fremover er gode for de som sikter seg inn på en jobb i bygg og anlegg, sier han.

Sponsorer i kø

Det koster litt å rigge et slikt arrangement, men Sandli forteller at at sponsorene nærmest har stått i kø for å være med og støtte opp om Byggebransjens dag. Blant disse er Isola, Jackon, Høiax, XL Bygg, Maxbo, Malermesternes andelslag, Diamantboring Unicon og Byggopplæringskontoret.

Arrangementet skal foregå på Quality Hotel Fredrikstad, hvor dagen rundes av i skybaren på kveldstid for de som er gamle nok og har anledning.

– Nå ønsker vi at flest mulig fra bransjen setter av tid til å bli med oss på hele eller deler av dagen. Det er fortsatt mulig å melde seg på og vi håper på fullt hus, avslutter en engasjert Hans Jørgen Sandli.