Viktig med ildsted og pipe

Vi skjønner ikke at folk tør å bygge nye hus og leiligheter uten at det er en pipe og et ildsted. Nå har folk på Sør-Vestlandet opplevd hvordan det er å bli innesnødd. Hvilket distrikt som rammes neste gang vet bare værgudene.Går strømmen er man ille ute.

Dersom man kun kan basere seg på elektrisk oppvarming i huset, ligger man tynt an dersom stormen og uværet gjør at strømmen forsvinner.

Vinteren er her, og mange har har fått merke minusgradene. Mange har også opplevd strømbrudd rundt om i landet.

– Det er uansvarlig å ikke tenke beredskap, sier Grethe Bachmann, styreleder i bransjeorganisasjonen Norsk Varme. Vi deler hennes oppfatning.

De siste årene har Norge opplevde både sprengkulde og mange alvorlige strømbrudd i vinterhalvåret.

Det er ikke nødvendigvis kulden i seg selv som er problemet. Men kulden fører ofte med seg et høyt strømforbruk. Desto høyere forbruk, desto mer utsatt er strømnettet for overbelastning. Kommer det vind og snø i tillegg er det virkelig fare på ferde. Linjenettet kan bryte sammen.

Mange tror at fremtidens hus er så godt isolert og så varme at man ikke trenger vedovner og pipe. Vi er ikke sikker på at ekspertene alltid har rett. Vi tør i alle fall ikke å satse på at dem har rett.

I framtida vil norske boliger bli tettere og enda bedre isolert enn i dag. Myndighetene og fagmiljøene vurderer nå om det er nødvendig at disse husene skal bli bygget med skorstein og ildsted. Vi mener at i regelen bør vi ha både pipe og vedovn.

Det koster litt ekstra, men dette betryr både sikkerhet - og det betyr kos.