Vikersundbakken godkjent

Den nye skiflygingsbakken i Vikersund ble tirsdag offisielt godkjent av FIS. Alt er dermed klar til jomfruhoppet i bakken neste onsdag.

 

Tirsdag var det internasjonale skiforbundet (FIS) i Vikersund for å kontrollere den nye skiflygingsbakken i Vikersund. I juni vedtok FIS helt nye regler for konstruksjon av skiflygingsbakker. Den viktigste regelendringen var å øke maksimalt tillat høydeforskjell til 135 meter. Med denne endringen har Vikersund bygget en skiflygingsbakke som har bakkestørrelse 225 meter. Det er ti meter lenger enn dagens verdensrekordbakke i Planica hvor Bjørn Einar Romøren har verdensrekorden på 239 meter satt i 2005.

Tirsdag var leder for FIS’ bakkekomité, Wolfgang Happle, på plass i bakken målebånd og tegninger. Hans jobb var å kontrollere at den ferdigbygde bakken var lik tegningene som FIS har godkjent. Den tidligere tyske landslagshopperen sjekket vinkler, grader, høyder, bredder, lengde på sletta og plassering av dommertårn.

For stor for regelverket

Plasseringen av dommertårnet har vært en ekstra nøtt for utbyggerne i Vikersund. Det eksisterende regelverket til FIS er rett og slett ikke laget for så store bakker som Vikersundbakken. Det endte med at dommertårnet ble plassert ved 100 metersmerket med hele fire etasjer. For at dommerne i det hele tatt skulle ha mulighet til å se svev og nedslag i det enorme bakken, måtte de plasseres i fjerde etasje. Happle lot seg imponere av den mammutbakken som skal ta imot verdens beste hoppere fra onsdag i neste uke. Bakkekontrolløren var svært fornøyd med bakken, og hadde kun kosmetiske innspill.

En halv kilometer lang bakke

Dermed er verdens største bakke godkjent av FIS og alt er klart for prøve-VM i slutten av neste uke. Da håper alle at Romørens rekord skal ryke. Hvem som blir førstemann utfor er ennå en hemmelighet, men mye tyder på at det kan bli Anders Jacobsen.

– Dette var en veldig viktig milepæl for oss. Nå vet vi at bakken er godkjent og alt er klart for mange lange svev, forteller byggeleder Bjørn Espen Hovde til vikersund.no

Hovde har ledet den rekordraske byggingen av den nye skiflygingsbakken. Siden det gamle stillaset ble revet i juni har en ekstrem forvandling skjedd i Vikersund hoppsenter. Tilløpet i Vikersund, fra toppen og ned til hoppkanten, er like stor som bakkestørrelsen i Holmenkollen. Fra toppen av stillaset til enden av sletta er det over en halv kilometer, 570 meter. I tilløpet er det 36 grader bratt, mens den bratteste delen i selve bakken er 38 grader. Hopperne kommer til å ha rundt 105 kilometer i timen i det de forlater hoppkanten.