Victor D. Norman vil flytte flere ut fra Oslo

Professor og tidligere Høyre-statsråd Victor D. Norman mener finanskrisen skaper et akutt behov for å flytte flere statlige arbeidsplasser ut av Oslo.

Som arbeids- og administrasjonsminister i Bondevik II-regjeringen gjennomførte Norman flytting av åtte statlige tilsyn ut fra hovedstaden. Nær 1.000 arbeidsplasser ble flagget ut under til dels store protester.

Under en politisk debatt på NHO Trøndelags årskonferanse i Trondheim tirsdag tok professoren fra Handelshøyskolen i Bergen til orde for en ny flyttesjau.
- Å flytte høykompetansearbeidsplasser ut i distriktene er ikke omsorg for distriktene, det er omsorg for Norge. Det handler om regional utvikling, ikke distriktspolitikk. Og finanskrisen har aktualisert dette. Tradisjonell konkurranseutsatt industri sliter og vil trolig bygges mye ned. Derfor er det så viktig at staten tar ansvar og flytter arbeidsplasser i skjermet sektor. Oslo-området klarer seg alltids. Det er distriktene som nå rammes hardest, sa Norman ifølge Dagens Næringsliv.

Han ønsket ikke å konkretisere hvilke arbeidsplasser han ser for seg som mest aktuelle, eller hvor stort omfang han ser for seg.

På spørsmål om det ikke ble vel mye bråk rundt flyttevedtaket, sier Norman:

- Det var en del spetakkel, og den virkelige hovedmotstanderen var embetsverket.