Vestlandsbygd var isolert etter snøras

Bygder som var isolert etter ras, stengte veier i hopetall og glatte veibaner som fører til kaos og farlige situasjoner. Det var noen av forholdene på årets nest siste dag.

Uvær og svært varierende værforhold sørget søndag for mye å gjøre for brøytemannskaper og politi over hele landet.

De 100 innbyggerne i bygda Veitastrond i Sogn og Fjordane ble lørdag isolert etter at den eneste veien inn til bygda – fylkesvei 337 – ble stengt av ras, skriver VG.

Den lille bygda er omkranset av Jostedalsbreen på tre sider, og etter flere ras på kort tid på den 30 kilometer lange veistrekningen måtte brøytemannskapene til slutt gi opp.

– Vi kommer oss ingen vei. Vår eneste transportmulighet ut hvis noe skjer, er med luftputebåt, sa beboer Anja Iren Hilleren mens bygda var isolert.

Søndag kveld kunne Statens vegvesenopplyse at veien igjen var åpen.

Også andre steder på Vestlandet har befolkningen vært innesperret etter det voldsomme uværet.

Kolliderte med brøytebil
En brøytebil og en personbil kolliderte søndag morgen på E134 ved Fjæra i Åkrafjorden.

Føreren av personbilen ble fraktet med luftambulanse til sykehus i Stavanger, men han skal ikke være alvorlig skadd. E134 var stengt en kort periode på grunn av ulykken.

I Rogaland ble det meldt om flere isblokker i veiene sør i fylket, blant annet på riksvei 42 over Gyadalen.

Søndag ettermiddag gikk det et 100 meter bredt snøskred i Raudalen skisenter på Beitostølen. På kvelden ble et omfattende søk avsluttet, uten at noen var funnet i skredmassene. Det er heller ingen som er meldt savnet.

På kryss og tvers
I Gudbrandsdal har biler stått på kryss og tvers over hele distriktet. Ingen personer er skadd, men politiet advarer folk mot å kjøre bil. De speilglatte veiene skyldes underkjølt regn. Både på E6 ved Tingberg og på riksvei 255 opp til Gausdal har flere biler sklidd ut av veien på det speilblanke føret.

I Nord-Norgeåpnet søndag flere strekninger for trafikk, men med advarsel om snø- og isdekke på veiene. Dette gjelder E6 over Saltfjellet og Kvænangsfjellet i henholdsvis Nordland og Troms, samt europavei 10 over Bjørnfjell ved Narvik i Nordland. På E6 over Sennalandet var det søndag kveld kolonnekjøring.

Fortsatt stengt
I Sogn og Fjordane er Fylkesvei 13 over Gaularfjell stengt på grunn av uvær.

Også riksvei 13 over Vikafjellet er stengt. Strekningen ble stengt lørdag etter et ras på 20-30 meter, og da brøytemannskapene kom på plass søndag, oppdaget de at det var gått nok et ras i løpet av natta, melder NRK.

Fjellovergangen Tyin-Årdal var stengt på grunn av fare for ras, men ble åpnet søndag ettermiddag.

Vått og glatt på Østlandet
I flere fylker på Østlandet har brannvesenet rykket ut til vannlekkasjer flere steder natt til søndag. Brann- og redningsetaten i Oslo melder på at de har kjørt fra den ene til den andre vannlekkasjen.

– Mye smeltevann og tette avløp fra flate tak får vannet til å ta nye veier, heter det på Twitter.

Også i Asker og Bærum, Romerike, Østfold og i Follo er det meldt om flere vannlekkasjer.

Hjalp mann på isen
På Nesodden fikk politiet i 00.30-tiden en oppringing fra en mann som kunne fortelle at han ikke kom seg noen vei på grunn av glatt føre, opplyser Follo politidistrikt.

Politiet trodde først det dreide seg om en spøk, eventuelt beruselse, men på stedet var det så glatt at mannen ikke kom seg noen vei. Brannvesenet rykket ut og hjalp mannen, som var dårlig til beins og sto og holdt seg fast i et tre.