Hagen til Magnus Herfindal i Evanger i Voss kommune fikk et maritimt preg tirsdag, etter at store nedbørsmengder førte til flom flere steder på Vestlandet. Foto: Ingerid Jordal / NTB scanpix

– Verste flommen på Voss på 200 år

Voss kommune har innkalt til krisemøte for å følge flommen i Vossavassdraget. Dette er den verste flommen i området på 200 år, ifølge politiet.

Vannstanden steg utover dagen tirsdag, og tirsdag kveld sendte politiet ut et varsel.

– Det er viktig for oss å understreke at folk må ta sine forholdsregler og ikke reise ut med mindre det er strengt nødvendig. Vi ber folk holde seg unna vassdrag siden det er ekstreme krefter i sving, opplyser operasjonsleder Preben Wallestad i Hordaland politidistrikt.

Politiet ber beboere følge med i sitt nærområde og være oppmerksom på skred og tette stikkrenner.

Norges vassdrag- og energiverk (NVE) kan bekrefte at det er snakk om en veldig stor flom i Vossavassdraget, men nøyaktig hvor stor den er i et historisk perspektiv, er uvisst. Det er foreløpig ikke snakk om å bruke betegnelser som hundreårsflom, mener vakthavende hydrolog Elin Langsholt.

– Det er for tidlig å si. Det var en stor flom i 1743 som vi kan forsøke å sammenligne med, men det er krevende. Kanskje denne flommen er på høyde med den, men det kan vi ikke si ennå, sier Langsholt.

Strømmen er koblet ut ved Evanger, og energiverket har varslet at det kan bli utkoblinger andre steder i kommunen fordi transformatorene kommer under vann.

– Ingen av disse blir koblet til før vannivået har gått ned igjen og energiselskapet har fått rengjort nettstasjonene og de elektriske anleggene, opplyser politiet.

Veiene kan også bli stengt på kort varsel. Inn- og utfart til Voss var mer eller mindre stengt tirsdag kveld.