Venter å finne flere døde

Først hørtes en knirkelyd, så fulgte skrikene idet en motorveibru over Mississippi-elva i Minneapolis kollapset i rushtiden onsdag kveld.

Fakta om brukollapser

*USA august 2007: Motorveibru over Mississippi-elva i Minneapolis kollapset. Et uvisst antall omkom, og mange var meldt savnet.

*USA april 2007: En del av motorveien på Bay Bridge over San Francisco-bukta raste sammen etter at en tankbil veltet.

*Canada september 2006: Fem personer mistet livet da ei bru i Quebec kollapset.

*Spania november 2005: En del av ei bru i nærheten av Granada falt sammen, og seks personer omkom.

*USA mai 2003: En lastebil traff en søyle og fikk ei bru i Nebraska til å rase sammen. En person mistet livet.

*USA mai 2002: Ei bru i delstaten Oklahoma raste sammen etter at en oljelekter traff et av fundamentene under brua. Biler havnet i Arkansas-elva, og 14 personer omkom.

*Kina juli 2002: To bruer kollapset, og 19 personer mistet livet.
*USA september 2001: Åtte personer omkom da ei bru i Texas ble truffet av lektere og raste sammen.

*Portugal mai 2001: Bru raste sammen etter kraftig regn, og en buss havnet i en elv. 50 mennesker omkom.

*Tyskland juni 1998: Tog sporet av i Hannover og traff en veibru over sporet. 101 personer omkom.

En støvsky steg opp i luften, etterfulgt av flammer da brua ga etter og knakk midt i rushtiden klokka 18.00 onsdag kveld. Minst sju mennesker omkom og mange er savnet etter at minst 50 biler ble kastet ut i vannet, ifølge amerikanske myndigheter.

– Vi tror det er mange flere biler i elva som vi ikke kan se, sier brannsjef i Minneapolis Jim Clack og legger til at det er lite sannsynlig at de kommer til å finne overlevende.

Borgermester R.T. Rybak sier at dødstallet trolig vil stige kraftig, og sykehuskilder melder at minst 60 mennesker er skadd, mange av dem alvorlig.

Ulykken skjedde en dag etter at man hadde begynt å legge nytt dekke på broen.

Som et jordskjelv
Jamie Winear satt i bilen sin da hun plutselig hørte drønn, og så følte hun at hun falt og falt og falt. Bilen hennes landet oppå en annen bil, og nevøen hennes skrek at det var et jordskjelv.

Flere øyenvitner sa til CNN at det hørtes ut som et jordskjelv da brua begynte å brekke opp og styrtet ned i elva.

- Først hørte jeg et enormt drønn. Jeg satt ved PC-en min, og først tenkte jeg: Jøss, var det et fly, sier Leone Carstens som bor i nærheten.

Ramon Houge var så vidt kommet ut på brua da han hørte rumling og så kjørebanen krumme seg foran bilen hans. Trafikken sto i nesten stillestående kø, og han tror at hundrevis av mennesker måtte ha blitt rammet.

Han og andre bilister rygget så godt de kunne da brua forsvant foran dem.
- Det var helt uvirkelig, sa han til avisa Star-Tribune.

Ikke terror
Det er ikke klart hva årsaken til kollapsen var, men USAs departement for indre sikkerhet sier at det ikke er mistanke om at ulykken skyldes terror.
- Det er ingenting som tyder på annet enn at dette var en strukturell kollaps, sa Amelia Huffman ved Minneapolis-politiet.

Brua har vært under reparasjon i flere måneder, og vitner sier at bare ett felt var åpent i hver retning. Brua har til sammen åtte kjørefelt og var 20 meter høy.
Brua er en del av hovedveien Interstate 35 over Mississippi-elva mellom Minneapolis og St. Paul. Den ble bygd for 40 år siden og benyttes av 200.000 biler daglig.

Ifølge en rapport fra transportdepartementet i Minnesota i mai 2006 ble det funnet sprekker og bøyde bjelker da den sist ble sjekket.

Skolebarn slapp unna
En skolebuss med 60 barn slapp så vidt unna å falle i vannet da brua kollapset, men flere av barna ble skadd. En trailer og en pickup tok fyr, og svart røyk steg til værs.

Lokale TV-kanaler viste opptak av skadde mennesker som ble båret opp av elva. Overlevende sto på restene av bruspennet uten å kunne komme seg i land, mens andre svømte rundt i vannet.

En politikvinne ble vist mens hun svømte rundt i elva med et tau rundt livet og sjekket biler som lå halvveis under vannet.

I den ene enden av brua falt brua ned på et passerende godstog som ble kuttet i to. En tankvogn som ble knust skal ha inneholdt et flytende stoff, men politiet opplyste at det ikke var farlig.

Myndighetene i Minneapolis innkalte alle ressurser de har til rådighet til redningsarbeidet. Flere titall brannbiler, sykebiler og kjøretøyer med redningsmannskaper kom til stedet, mens dykkere var i arbeid i vannet.

En fotballkamp i Metrodome-stadionet like ved med tusener av tilskuere ble ikke avbrutt fordi politiet ville slippe at tusener av mennesker skulle fylle veiene.

- Gode inspeksjonsrutiner på norske bruer

Leter etter årsaken til brukollaps i USA