Veiprising største problem for rødgrønne

Intern strid om rushtidsavgift er et alvorlig problem for den rødgrønne koalisjonen som gjerne vil beholde den politiske makta i Trondheim, etter å ha styrt i fire år.

Denne saken - eller en helt mislykket valgkamp - ser ut til å være det eneste som kan hindre at Arbeiderpartiet, SV og Senterpartiet styrer videre etter valget 10. september, med støtte fra Miljøpartiet De Grønne. Arbeiderpartiet vil ikke innføre rushtidsavgift, og er på kollisjonskurs med koalisjonspartnerne. I denne saken står Ap sammen med Høyre og Frp.

Før valgkampen startet, viste Norfaktas meningsmåling for Adresseavisen at den rødgrønne koalisjonen vil beholde sitt flertall på 45 av bystyrets 85 representanter, og at ordfører Rita Ottervik (Ap) og varaordfører Knut Fagerbakke (SV) dermed har gode muligheter til å få fortsette i sine verv. Adresseavisen vil offentliggjøre en ny meningsmåling i løpet av uka.

Vil fortsette
- Vi er veldig innstilt på å fortsette hvis vi får flertall, sier Rita Ottervik til NTB. Hun mener at partiene i koalisjonen har samarbeidet «veldig godt», selv om det har vært uenighet om saker som rushtidsavgift og enkeltsaker innen byutvikling.

- Det har ikke dempet lysten til å fortsette, sier hun.

Knut Fagerbakke - SVs varaordfører og ordførerkandidat - sier omtrent det samme.

- I all hovedsak har det vært et veldig positivt samarbeid. Jeg tror det blir samarbeid, sier han til NTB.

Senterpartiets førstekandidat, Tone Sofie Aglen, sier til NTB at hun mener samarbeidet mellom koalisjonspartnerne i Trondheim «har fungert godt». Hun er innstilt på at det skal fortsette.

Tre ordførerkandidater
Opposisjonspartiene i Trondheim går til valg med tre ordførerkandidater.
Frank Jenssen (H) er foreløpig Rita Otterviks fremste utfordrer. Men Kristian Dahlberg Hauge (Frp) kan komme til å gjøre krav på ordførervervet dersom Fremskrittspartiet vinner valgkampen og klarer å få flere stemmer enn Høyre.

Adresseavisens meningsmåling i juni ga Høyre en oppslutning på 19,9 prosent og Frp 14 prosent. Odd Anders With er Kristelig Folkepartis ordførerkandidat.

- Jeg går til valg som ordførerkandidat. Det normale er at det største partiet får ordføreren, sier Frank Jenssen til NTB. Han sier også at Høyre «ikke har noe spesielt uoppgjort med Frp».
Også Kristian Dahlberg Hauge sier at han regner seg som ordførerkandidat dersom Frp blir største parti i en «blå» koalisjon av Høyre, Frp, KrF og Venstre.

- Ingen gallionsfigur
Styrkeforholdet mellom Høyre og Frp, og sentrumspartienes noe anstrengte forhold til Frp, kan gjøre også Odd Anders With til en aktuell ordførerkandidat. Særlig hvis det blir flertall for å innføre byregjering i Trondheim fra årsskiftet, og de andre ordførerkandidatene vil foretrekke å bli byrådsleder eller byråd.

Adresseavisen har i så fall tippet With som ordfører, dersom «de blå» vinner.
Men om KrF og Odd Anders With vil fortsette samarbeidet med Høyre og Fremskrittspartiet i neste periode, er mer usikkert. Det samme gjelder for Venstre, ifølge uttalelser fra Venstres førstekandidat, Jon Gunnes, til Adresseavisen nylig.

- Vi er ikke bundet, og vi har ikke inngått noen avtale, sier Odd Anders With til NTB.

Han sier at det er størst sannsynlighet for at samarbeidet fortsetter.
- Men hvis vi får liten innflytelse, vil vi ikke være gallionsfigur eller nyttige idioter, sier With.