Foto: Stefan OffergaardFoto: Stefan OffergaardLan Marie Nguyen Berg (MDG) Foto: Stefan OffergaardFoto: Stefan OffergaardFoto: Stefan OffergaardDaniel Kjørberg Siraj Foto: Stefan Offergaard

Veidekke vil kutte bilbehov med ny mobilitetscontainer: – Innovativt og kult, mener Lan Marie Berg

Miljøbyråd Lan Marie Berg (MDG) klippet onsdag snora for en ny mobilitetscontainer på Veidekkes byggeplass på Ulven i Oslo, hvor de er full gang med å bygge 3.000 nye boliger for OBOS.

Mobilitetscontaineren inneholder fem el-sykler og tre el-sparkesykler, og er selvforsynt på med strøm gjennom takmonterte solcellepaneler.

Målet med containeren er å gi arbeidene på byggeplassen muligheten til å droppe bilen til og fra jobb, samt fjerne behovet for bil i arbeidsdagen.

– Det er viktig for oss i Veidekke Oslo å ha en tydelig miljøprofil og gå foran. Det løser vi ikke bare med en ting, men med flere fornuftige tiltak. Denne containeren er et bra enkelttiltak, som gir et tydelig miljøsignal. Samtidig gir den et godt og nytt tilbud til våre ansatte. Det er vinn-vinn, sier leder Anders W. Haugen i Veidekke Bygg Oslo til Byggeindustrien.

– Har arbeiderne behov for en slik container?

– Det får vi se. Hvis den blir mye brukt, er jeg sikker på at vi kjøper inn flere ganske fort. Vi har rundt 20 byggeplasser i Oslo, og er rundt 700 ansatte. Det kan være et godt tiltak for dem. I tillegg er det god profilering, sier han, og påpeker at containeren er frittstående.

Den kan dermed enkelt flyttes fra byggeplassen når det ikke lenger er behov for den.

– Monner dette?

– Nei, det monner ikke i det hele tatt når det gjelder CO2-utslipp, men flere tiltak sammen kan ha en positiv effekt. Derfor er det viktig å gå foran som et godt eksempel, og faktisk gjøre noe istedenfor å bare prate om det. Hvis ingen gjør noen ting, skjer ingenting, sier han

(Saken fortsetter under bildet)

– Innovativt og kult

Veidekke har fått støtte på rundt 250.000 kroner til den første containeren gjennom prosjektet Klimasmarte jobbreiser, hvor Oslo kommunes gir tilskudd til klimavennlige mobilitetsløsninger.

– Det er viktig at arbeidsgivere legger til rette for at deres ansatte kan reise miljøvennlig, og dette er et slikt tiltak. Det er spennende at de har funnet en egen løsning for byggeplasser, og at de bruker en container. Det er en veldig ryddig og fin måte å gjøre det på. Containeren kan flyttes til andre prosjekter når dette er ferdig, og det syntes jeg er innovativt og kult, sier Lan Marie Berg til Byggeindustrien.

Teknologien og syklene er levert av Otto, et selskap i Bertel O Steen-gruppen, og prisen på containeren er på i overkant av 500.000 kroner.

Berg sier at målet med tilskuddsordningen til kommunen er å motivere til mer miljøvennlig transport, og at det er veldig hyggelig at Veidekke har benyttet seg av ordningen i dette prosjektet.

– Utslippene fra veitrafikken i Oslo står for størsteparten av utslippene i byen vår. De små valgene vi tar i hverdagen vil avgjøre om vi klarer å kutte i utslippene, og prosjekter gjør det enklere å ta de valgene, mener hun.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Eget initiativ

Daniel Kjørberg Siraj , konsernsjef i OBOS, skryter av Veidekke for på egenhånd å ha tatt initiativ til å etablere mobilitetscontaineren på byggeplassen.

– Det er mye fokus på at byggherrer stiller mange krav til leverandørene sine. Jeg syntes det er fantastisk å med å jobbe med partnere som Veidekke, som selv tar initiativ til tiltak som dette. Vi har ikke fått noen ekstra regning for at de tilrettelegger for grønn mobilitet. Dette er noe de gjør fordi de selv vil, ikke fordi OBOS forteller dem det. Slik vil jeg se mer av. Hvis alle endringer i bransjen kommer fra krav, blir det feil, sier han til Byggeindustrien

Siraj sier mobilitetscontaineren er et artig konsept.

Det passer også at den kommer hit til Ulven, for her skjer det så mye innovativt. Dette er også et område, hvor vi ønsker at det legges til rette for at man går og sykler, sier ham.