Direktør Tone Lindberg Grøstad og fagsjef Njål Hagen i MGF gleder seg til å kunne åpne dørene til Vei og Anlegg 2018.

Vei og Anlegg: Ser frem til å ta imot de besøkende til tidenes maskinfest

Anleggsbransjen i Norge går så det suser og Vei og Anlegg 2018 blir større enn noen gang. Direktør Tone Lindberg Grøstad og fagsjef Njål Hagen i MGF ser nå frem til å ta imot mot de mange tusen besøkende på X Meeting Point Hellerudsletta.

Vei og Anlegg 2018, som er den 15. i rekken, blir all-time high på det meste når det gjelder størrelser. Uteområdet på X Meeting Point Hellerudsletta er økt til 56.325 kvadratmeter - opp fra 52.500 for tre år siden. Med 286 utstillere er messeområdet helt utsolgt - i 2015 deltok det 229 utstillere. Det er også langt bedre plass i årets innendørshall – 3.700 kvadratmeter å boltre seg på mot 2.300 i 2015.

25.000. Arrangøren håper på 25.000 besøkende på Vei og Anlegg 2018. Foto: MGF

– Messen er dermed utvidet på de aller fleste områder, og vi ser nå virkelig frem til at både maskiner og mennesker skal fylle opp messeområdet, forteller direktør Tone Lindberg Grøstad i Maskingrossisternes Forening (MGF) til Byggeindustrien. Sammen med fagsjef Njål Hagen og messekoordinator Gry Ingebretsen har de nå lagt bak seg en meget travel planleggingsfase i forkant av messen – som i år er Nordens største anleggsmesse.

Håper på storinnrykk
De kan fortelle om rekordstor interesse i forkant av arrangementet.

– Det er ikke noen kvadratmeter igjen, og vi har i prinsippet vært utsolgt siden før jul. Ettersom det i år ikke er lagt opp til noe demofelt har vi et større område å boltre oss på ute – samt at vi har tatt i bruk hall 1 for første gang på messen – som er større enn hallen som ble brukt sist. Dermed har vi også fått på plass flere innendørs utstillere – med enda bedre fasiliteter enn tidligere, forteller Hagen.

Det store klargjøingsarbeidet begynner nå å falle på plass, og riggingsarbeidet har allerede så smått kommet i gang på messeområdet. Administrasjonen i MGF både håper og tror på storinnrykk når dørene åpnes onsdag 2. mai klokken 10.

– I 2015 kom det rundt 22.000 besøkende – et tall som har vært noenlunde stabilt de senere årene. Med oppløftene tall fra forhåndsregistreringen så langt, håper vi på et enda høyere besøkstall i år – og 25.000 er et mål vi jobber etter, men vi vil også si oss fornøyde om vi klarer å overgå tallet fra 2015, forteller Grøstad. Hun presiserer at det er fri inngang – men at de anbefales å forhåndsregistrere seg før man kommer til messen.

– Da får man en mer smidig registreringsprosess og man kommer raskere gjennom inngangspartiet ved at man da kan bruke de tre fast lane-filene, sier hun.

Vei og Anlegg 2018 arrangeres for første gang med Grøstad og Hagen i førersetet – men inntrykket deres er at interessen rundt selve arrangementet er større enn tidligere.

– Vi får kontinuerlig henvendelser som omhandler ulike aspekter ved messen. Ettersom vi er utsolgt har vi ikke plass til flere – men både utstillere og besøkende er i løpende dialog med oss, noe som tyder på stor interesse rundt arrangementet, legger Grøstad til.

– Dette ser vi også ikke minst gjennom de mange henvendelser på våre Facebook-sider, påpeker Hagen.

Nytt hotell
Messearrangøren kan ønske velkommen til et oppgradert område på Hellerudsletta. Nytt av året er det også at man har fått et eget hotell på Hellerudsletta, tilegnelig både for besøkende og utstillere. Hotellet, Moxy Oslo X som er Norges første Marriot-
hotell, blir i stor grad bli «overtatt» av Vei og Anlegg 2018 disse dagene. I tilknytning til hotellet er det også kommet på plass en egen restaurant, et eget område som serverer frokost samt flere andre serveringssteder – som vil tilby enda bedre fasiliteter og produkter enn tidligere.

– I tillegg vil vi selvsagt også ha de øvrige fast-food tilbudene som tidligere, i tillegg til en egen familiekafé. Det blir også etablert to store serveringsteder ute, så det skal ikke være problemer med å få nok mat og drikke, sier Grøstad.

Flere aktiviteter
Ved siden av selve utstillingen, vil det bli arrangert en rekke ulike aktiviteter i og rundt messen.

– Onsdag 2. mai blir den store ungdomsdagen. Da vil flere hundre elever fra den videregående skolen bli ønsket velkommen til messen gjennom et eget arrangement i foajeen på X Meeting Point – før alle skal gå rundt på utstillingsområdet. Klokken 12 samme dag starter det uoffisielle norgesmesterskapet i mekanikerfaget. Dette foregår i Hall 1. Her har to av utstillerne bidratt med lettere brukte maskiner som lærlingene skal skru på - og det skal løses både teoretiske og praktiske oppgaver. Totalt deltar det nærmere 20 elever – og NM-vinneren kåres samme dag, forteller Hagen.

Det vil også bli etablert en egen veteranutstilling på området, som tradisjonelt har opplevd stor interesse fra de besøkende. Det vil være 5-6 maskiner på dette området på messen, og disse maskinene vil være utstilt under hele arrangementet.

Som alltid vil det det nok også i år bli inngått flere store kjøpskontrakter på messen – og tilbakemeldingene fra 2015 var at en rekke utstillerne landet flere ordrer i løpet av messedagene.

– Dette er med på å understreke at utstillerne virkelig har utbytte av å delta på Vei og Anlegg, påpeker Grøstad.

– Dessuten har vi fått melding om at det vil bli en rekke Norges-
lanseringer fra utstillerne – så de besøkende har mye spennende å se frem til, mener hun.

Grønne maskiner
I enda større grad enn tidligere vil det i år bli fokusert på grønne anleggsmaskiner – med fossilfire samt utslippsfire maskiner. Flere av utstillerne vil komme med nye modeller som er langt mer miljøvennlige enn hva vi tidligere har sett.

– Flere av utstillerne vil fokusere på det grønne skiftet innen maskinsektoren - og det vil også bli arrangert et eget seminar i forbindelse med Grønn Anleggsektor - der vi blant annet vil komme med en grunnleggende informasjon rundt hva grønne maskiner faktisk er, sier Hagen.

Dessuten er utstillerne flinke til å skape aktiviteter rundt på sine stands.

– Vi får stadig inn meldinger om spennende aktiviteter som vil møte de mange besøkende, legger Grøstad til.

Lothepus

Landets største maskinentreprenør-kjendis, Lothepus (Leif Einar Lothe) skal delta på messen – og vil være til stede meg egen utstilling under hele arrangementet.

– Det vil nok definitivt bli et populært stoppested, tror Grøstad og Hagen.

Mange store stands
Som alltid er Vei og Anlegg messen for de store tallstørrelsene. Dette innebærer selvsagt at det også vil være mange store maskiner på de ulike standene - og dette medfører også at en rekke virksomheter har booket seg inn med god plass til å både vise frem maskinene og kunne ta imot mange samtidig besøkende.

– Vi har totalt fire stands som er på over 2.000 kvadratmeter hver. Den største er på rundt fire mål, og tilhører Volvo - men både Pon og Nasta har booket seg inn med store utstillingsarealer, forteller Grøstad.

Totalt er det booket 137 stands ute og 149 stands inne. Det burde dermed være nok å se på for de mange tusen besøkende som snart skal strømme til messeområdet. Som vanlig vil det også bli arrangert en egen kåring av messens beste stand – og vinneren av konkurransen vil bli offentliggjort på messen neste side dag - lørdag 5. mai.

– Vi gleder oss nå til det braker løs, sier Grøstad og Hagen.

I år vil det bli enda flere utstillere enn sist. Totalt er det påmeldt 286 utstillere mot 229 i 2015. Foto: MGF