Store mengder plastfiber kom på avveie da tunnelmasser fra Ryfasttunnelen ble tømt på sjøen. Foto: Naturvernforbundet i Rogaland.

Vegvesenet får 450.000 i bot for plastforsøpling

Statens vegvesen er ilagt et forelegg på 450.000 kroner fordi plast havnet i sjøen i forbindelse med byggingen av fastlandssambandet Ryfast i Rogaland.

Norges Miljøvernforbund og Naturvernforbundet i Rogaland mener Vegvesenet har gjort seg skyldig i miljøkriminalitet og leverte i fjor høst en politianmeldelse til Nordsjø- og miljøseksjonen i Rogaland politidistrikt, skriver Stavanger Aftenblad.

Ifølge avisen er har armeringsfiber og skyteledninger havnet i Ryfylkebassenget.

– Saken ble etterforsket vinteren og våren 2015. Det ble innhentet dokumentasjon og også foretatt flere avhør. Dersom Vegvesenet ikke vedtar forelegget på 450.000 kroner, vil saken oversendes domstolen, sier politiadvokat Tor Arvid Bruskeland til avisen.

Foreløpig tar Vegvesenet forelegget til etterretning.

– Vi beklager at fibrene ble sluppet ut. Vi har ryddet opp så godt vi kan, og rydder fortsatt når vi får beskjed om at det er plastfiber i sjøkantene, sier prosjektleder Gunnar Eiterjord.

Ryfastprosjektet er et fergefritt veisamband mellom Ryfylke og Nord-Jæren. Ryfylketunnelen mellom Hundvåg i Stavanger og Solbakk i Strand kommune på den andre siden av fjorden blir om lag 14 kilometer lang og verdens lengste undersjøiske tunnel. I prosjektet inngår også en egen tunnel på 4,5 kilometer under byfjorden mellom Hundvåg og Stavanger. Byggestart var i 2012, og antatt åpning er i 2019.