Hugo André Mowinckel Nilsen er året vinner av Aspelin Ramm-prisen. Foto: Nicki Twang

Vant Aspelin Ramm-prisen for oppgave om kunstig intelligens og arkitektur

Masterstudent Hugo André Mowinckel Nilsen stakk av med Aspelin Ramm-prisen 2020.

Prisen ble delt ut under byutviklingskonferansen Oslo Urban Arena fredag 11. september. I tillegg til heder og ære mottar prisvinneren 30 000 kroner, ifølge en pressemelding fra Aspelin Ramm.

– Dette var moro! Det er utrolig gøy å få en slik bekreftelse på arbeidet. Det oppleves som en stor kilde til motivasjon for fortsettelsen, og jeg gleder meg til å se hvor veien går videre, sier Hugo André Mowinckel Nilsen.

Vinneroppgaven er skrevet i forbindelse med Mowinckel Nilsens masterstudier i arkitektur ved Norges teknisk-naturvitenskapelige universitet (NTNU).

To finalister mottok også 10 000 kroner hver: Gustav Bjørngaard Rødde og Aksel Borgen med sin oppgave om storindustriens plass i byer ved NTNU og Henriette Crook for sine undersøkelser om kulturminner i kompakt byutvikling ved Norges miljø- og biovitenskapelige universitet (NMBU).

Høyt nivå
Det er sjette året på rad at eiendomsutvikler Aspelin Ramm deler ut prisen. Målet er å løfte frem unge byutviklere i jakten på bærekraftige og fremtidsrettede løsninger for by- og stedsutvikling. Prisen vurderer masteroppgaver innenfor eiendomsutvikling, arkitektur, landskapsarkitektur, samfunnsgeografi, ingeniørfag, økonomi og planlegging.

– Med 36 innsendte oppgaver av høy faglig kvalitet sier det seg selv at marginene har vært knappe. Vinneren utmerker seg med en godt fundert og nyskapende oppgave, som er inspirerende og overførbar til flere tema innenfor byutvikling, sier juryleder Marianne Skjulhaug.

Se vinnerbidraget her: spacelaboratory.org

Juryen har bestått av:
Marianne Skjulhaug, juryleder og leder ved Institutt for urbanisme og landskap ved Arkitektur- og designhøgskolen i Oslo (AHO)
Gunnar Bøyum, administrerende direktør i Aspelin Ramm
Per Gunnar Røe, professor ved Institutt for sosiologi og samfunnsgeografi ved Universitetet i Oslo (UiO)
Elin Børrud, professor i By- og regionplanlegging ved Fakultet for landskap og samfunn ved Norges miljø- og biovitenskapelige universitet (NMBU)

Juryens samlede begrunnelse:

Digitalisering er i ferd med å endre alle sider av samfunnet vårt. Årets Aspelin Ramm-prisvinner har med nysgjerrighet og faglig modenhet utforsket spørsmål om hvordan kunstig intelligens kan åpne for nye muligheter innenfor arkitektur og byutvikling. Oppgaven viser hvordan fremtidens praksiser, så vel som mange sider av beslutningsprosessene i byutviklingen kan dra nytte av kunstig intelligens. Oppgaven har et spesielt fokus på lovverk. Vinneren viser at ved å digitalisere deler av OBOS sitt tegningsarkiv kan kunstig intelligens bidra til å utvikle et nytt kunnskapsgrunnlag for å bedre forstå samspillet mellom boligbygging og lovverk.

Oppgaven er ambisiøs med teoretiske og metodisk høy vanskelighetsgrad, men kandidaten klarer likevel å formidle stoffet både med faglig tyngde og kritisk refleksjon. Oppgaven handler både om hvordan forskning og praksis innen feltet kan anvende den teknologien som utvikles og hvordan faget selv kan utvikle seg med hjelp av digitalisering, i dette tilfelle kunstig intelligens.

Juryen er overbevist om at årets vinner vil gjøre seg gjeldende i denne utviklingen og berømmer hans imponerende, og dessuten nyvinnende arbeid. Her tråkker han ikke i andres spor!