Været

De siste dagers kraftige uvær på deler av Østlandet har vist oss at sommerværet er mye mer enn muligheten for tropenetter og høye badetemperaturer.

Uværet med den kraftige nedbøren og flommen som kom brått gjorde store skader, ikke minst i deler av Oppland. Nok en gang fikk vei- og banestrekninger samt mange hus og bygninger store skader. Elver og ledningsnett klarte ikke å ta unna de store nedbørmengdene, og dermed var ødeleggelsene et faktum.

Også et kraftig og brått uvær gjorde stor skade på nedre Romerike tirsdag ettermiddag. Her ble det også rapportert om vannskader. Det er heller ikke lenge siden Stor-Oslo opplevde en vanvittig nedbør der kumlokkene danset i bybildet og skademeldingene florerte.

Det finnes nok av eksempler på at naturens krefter er enorme og at ekstreme værfenomener vil komme oftere og hyppigere enn tidligere. Det er derfor viktig at Norge som samfunn tar denne utfordringen på ytterste alvor. Vi må forberede oss, og vi må både sikre og utbedre eksisterende infrastruktur. I de store byene er det rett og slett vanskelig for vannet å finne veien – rørene som skal frakte unna vannet er ikke kraftig nok dimensjonert for å takle ekstremværet.

Dessuten må vi få en skikkelig gjennomgang på planer og regler rundt hvor og hvordan fremtidens bygninger og infrastruktur skal være. Vi går ut fra at det stadig villere klimaet ligger på regjeringens bord og at dette arbeidet tas på det største alvor i de ulike departementene. Vi som samfunn har ikke råd til å la denne utfordringen skure og gå. Vi må tenke nytt og bredere.