Uvær ga stengte veier og knust kunst

Mye regn og kraftig vind vil prege helgen en rekke steder i landet. Så langt er det ikke meldt om personskader, men flere veier og ferjestrekninger er stengt.

Meteorologisk institutt har sendt ut obs-varsel.

I Møre og Romsdal samt Trøndelag ventes full storm på kysten til og med natt til lørdag. Sterke vindkast opp i 25-30 meter per sekund ventes over land.

Også i Nordland ventes sterke vindkast over land, opp i 25 meter per sekund. På kysten varsles liten storm. Her kommer det også mye nedbør, stedvis opp i 40-70 millimeter i løpet av ett døgn.

– Verst blir det i Midt-Norge og i Nordland. Her er det bare å komme seg inn. Mange blir kanskje overrasket av den sterke vinden. Vi har jo hatt en lang periode med fint vær nå, sier statsmeteorolog Steinar Skare i Bergen til NRK.

Rett mot land

Vakthavende meteorolog ved Meteorologisk institutt, Ingrid Bentsen, sier til Fædrelandsvennen at de som bor langs kysten, er mest utsatt. Vinden kommer fra vest, så steder utsatt for vestavind vil merke kastene best.

Når vinden kommer fra vest, blåser det rett inn mot land – inn fjorder og daler og ikke langs ytre deler av kysten, slik tilfellet er når vinden kommer fra sørvest, ifølge Yr.no.

– Man bør ta litt forholdsregler og rydde unna gjenstander i hagen og krukker som står skummelt plassert, sier vakthavende meteorolog Siri Wiberg Horjen ved Meteorologisk institutt til NTB.

Også i innlandet kan det blåse kraftig, men vinden er ventet å avta utover helgen. Målinger på Kjeller i Akershus og Rygge i Østfold viste begge vindkast opp i 17,3 meter per sekund fredag.

Stengte veier

Flere fjelloverganger og ferjesamband ble stengt på grunn av uvær fredag kveld, blant dem fylkesvei 55 over Sognefjellet. Her har det falt snø, og veitrafikksentralen i Lærdal opplyser til NRK at det er flere biler som står fast.

Fylkesvei 243 over Aurlandsfjellet i Sogn og Fjordane er også stengt på grunn av uværet. Det samme gjelder ferjesambandet Losnegard-Krakhella i samme fylke, melder Statens vegvesen. I Nordland er ferjesambandet Bodø-Værøy-Røst-Moskenes innstilt. Riksvei 7 over Hardangervidda var fredag kveld åpen. Vegvesenet opplyser at det klokka 17.30 var 0 grader, stiv kuling og kraftige sluddbyger der.

Kunstverk tatt av vinden

En 150 meter lang kunstinstallasjon har blåst over ende i Gildeskål kommune i Nordland. Kunstverket var laget for å tåle nordnorsk høst og vinter. Installasjonen på Sandhornøy – formet som en fiskehjell – ble tatt av uværet fredag formiddag, skriver Avisa Nordland.

Dårlig vær gjør også at hurtigruteskipet Midnatsol må droppe alle havneanløp og seile rett fra Rørvik i Nord-Trøndelag til Bergen i helgen. I tillegg lar det sørgående skipet være å seile inn til Brønnøysund fredag, opplyser Hurtigruten.

Norges vassdrags- og energidirektorat ( NVE ) varsler flom på gult nivå for Nord-Trøndelag og Nordland. Det betyr blant annet at det er fare for lokale oversvømmelser på grunn av raskt økende vannføring, og at det kan forekomme store flomskader og problemer lokalt.