Illustrasjonsfoto: Sindre Sverdrup Strand

Utvist fra landet etter aksjon på byggeplass

Seks utenlandske arbeidere er bøtelagt, og tre av dem utvist, etter å ha jobbet ulovlig på en byggeplass i Bodø.

Sammen med Skatt Nord og Arbeidstilsynet, avslørte politiet i Salten onsdag ulovlig arbeid på en byggeplass i Bodø.

– Da vi kom til stedet var det mellom 10 og 15 utenlandske arbeidere i aktivitet. De hadde lite ID-papirer på seg, og da har vi hjemmel til å ta dem med til bopel for å få avklare ID, sier leder for utlendingsenheten på Bodø politistasjon, politioverbetjent Harald Jakobsen, til an.no.

Etter undersøkelsene ble seks arbeidere fraktet til politihuset, hvor de erkjente å ha jobbet ulovlig. Samtlige ble bøtelagt.

Jobbet uten lønn

Samtidig avdekket politiet at to av dem ikke hadde arbeidskontrakt. I tillegg jobbet en person på prøve – uten lønn.

– Lønnen skulle avgjøres etter hvert alt etter hvor god innsats han la ned, sier Jacobsen til an.no.

De tre er nå utvist fra Norge, og har fått to års forbud mot å komme tilbake. Politiet skal gjøre nærmere undersøkelser rundt de resterende tre arbeiderne.

- Sosial dumping

Arbeidstilsynet stanset i tillegg farlig arbeid i høyden på byggeplassen, og vil videre følge opp virksomheten med gjennomgang av kontrakter, timelister og lønnsforhold.

Jakobsen mener arbeidsgiver har gått langt over streken, og kaller arbeidsforholdene for «sosial dumping så det holder».

– Det er totalt forbudt, og hvem som har et ansvar her vil vi undersøke. Vi har gjennom de siste årene hatt fokus på dette, men det er første gang vi er på en byggeplass. Og kontroll av byggeplasser vil være et satsingsområde framover, sier han.

Så langt er det ifølge lokalavisen ikke opprettet sak mot de involverte selskapene. Skatteetaten skal nå undersøke de skatte- og avgiftsmessige forholdene.

Les også: Sosial dumping-rapport: 0,8 prosent av Arbeidstilsynets tilsyn førte til anmeldelse