Utøya-etterlatte: – AUFs nye planer ikke tilstrekkelige

Utøya-etterlatte som kjemper for å frede Utøya, mener AUFs nye planer om å beholde kafébygget og pumpehuset ikke er tilstrekkelige.

I en kronikk i Aftenposten onsdag skriver AUF-leder Eskil Pedersen at AUF går bort fra sine tidligere planer om å rive kafébygget og pumpehuset på Utøya – der til sammen 27 ungdommer ble drept under terrorangrepet 22. juli 2011.

AUF møtte massiv kritikk fra blant annet mange av de etterlatte da de presenterte planene for «nye Utøya» under en pressekonferanse i september 2012.

– Vi har aldri hatt noe ønske om å glemme 22. juli, og slette dette fra historien om Utøya. Jeg ser at det å rive de delene av bygget som har synlige spor vil være et feiltrinn, sier AUF-leder Eskil Pedersen.

– Psykisk belastning

Vanessa Svebakk, som mistet datteren Sharidyn Ngahiwi Svebakk-Bøhn (14) på Utøya, har de siste årene stått i spissen for en gruppe etterlatte som har jobbet mot AUFs planer om å gjenoppbygge Utøya.

Svebakk er en av dem som har tatt til orde for at øya bør bli et fredsmuseum som kan brukes som læringsarena for fremtidige generasjoner.

Til NTB sier Vanessa Svebakk at forslaget fra AUF ikke er tilstrekkelig for å ivareta de etterlattes behov. Hun forteller at mange av de etterlatte ikke ønsker en gjenreisning av Utøya, og at enda flere ikke føler seg modne til å ta stilling til saken.

– Trenger mer tid

Sissel og Stein Ivar Stenbergs datter Victoria (17) ble drept ved pumpehuset. De er blant de etterlatte som ber om mer tid.

– For oss er det for tidlig å ta stilling til hva som bør skje med Utøya. Vi mener AUF burde ha latt øya stå som den er i ti år, fram til 2021. Selvsagt med dugnader for å holde den ved like, men at vi starter diskusjonen om øyas framtid først da. Da vil vi ha klart å bearbeide våre følelser, og vi vil klare å sette ord hva vi føler uten at det vi sier sårer andre, sier Sissel Stenberg til NTB.

Hun peker på at flere etterlatte ennå ikke har følt seg i stand til å besøke øya, og at mange nå føler seg presset til å dra før det gjøres for mange endringer der.

– Flott

Den nasjonale støttegruppen etter 22. juli-hendelsene har hele tiden støttet AUFs planer om å gjenreise Utøya. Dette har ført til at anslagsvis 15-20 av de etterlatte som var medlemmer, har meldt seg ut i protest.

Leder Trond Henry Blattmann viser til at et flertall av de berørte, også blant de etterlatte, støtter gjenoppbyggingen.

Blattmann sier han er glad for avgjørelsen AUF nå har tatt.

– Det er veldig flott at AUF tar hensyn ved å gjøre dette. Vi har flere etterlatte og pårørende som er berørt, og overlevende som var i lokalene 22. juli. Jeg vil tro de setter veldig pris på at bygningene blir bevart, sier leder Trond Henry Blattmann til Aftenposten.

I kafébygget skal lillesalen, deler av storsalen, gangen utenfor og toalettene, der mange AUF-ere gjemte seg og reddet livet, bevares.

– Psykisk belastning

Vanessa Svebak reagerer også på måten planene ble presentert på.

– Vi etterlatte ble varslet om at det skulle komme en kronikk kvelden før, men uten å få vite detaljer om hva dette dreide seg om. Det er symptomatisk for hvordan AUF har valgt å forholde seg til oss. Det er ingen reell dialog, vi blir bare hele tiden informert om deres planer, sier hun.

– Jeg synes det er horribelt at de velger å kjøre denne saken nå, tre uker før treårsmarkeringen. Det er en psykisk belastning å stadig måtte ta stilling til de ulike planene, sier Svebakk til NTB.

Hun forteller at det har kommet en storm av opprørte meldinger på et lukket etterlatt-forum etter at nyheten ble kjent onsdag.