Utfordrer Gjedrem

Norges Bank-sjef Svein Gjedrem og media roper om lavere boligpriser. Norges nest største boligbygger, Nordbohus, er ikke med i hylekoret.

Den nye sjefen i Nordbohus, Per Arne Bakken, har som alle andre hørt Svein Gjedrems kommentar om lavere boligpriser etter at sentralbanken satte ned renten i går. Bakken velger å ta til motmæle og nyansere dagens boligvirkelighet.

- Ja, svarer du når Viggo Johansen spør deg om boligprisene skal ned i programposten redaksjon EN. På lengre sikt. Og du fortsetter. De er overvurderte og er på et svært høyt nivå. Selv om du ikke sier det høyt, er du tydelig på at boligprisene skal ned, ned, ned, kommenterer Bakken som tar sjansen på å utfordre sentralbanksjefen.

- Er du så inderlig sikker på det? Foretell meg i så fall hvilket boligmarked du snakker om før du konkluderer, sier Bakken og fortsetter:

- Det blir nemlig så inderlig galt om jeg tolker deg bokstavelig. Men jeg vet bedre. Og det blir verre når media som VG og Dagens Næringsliv følger opp med full guffe. Og verst blir det når Kari og Ola tror dette er sannheten. Da stopper Norge. Bom stopp, og det er boligkrise opp og ned i mente, fremholder han.

Nordbohus-sjefen vil minne både Gjedrem og media om at det ikke bare er ett boligmarked i Norge, men mange.

Ut fra rubrikkportalen finn.no henter han tre eksempler. En leilighet på 122 kvadratmeter på Tjuvholmen med byggeår 2007 har en kvadratmeterpris på kr. 77.800 pluss månedlige felleskostnader på vel 5.800 kroner, mens en mindre og eldre leilighet på Grünerløkka opererer med en kvadratmeterpris på kr. 38.500. Men samtidig kan Nordbohus levere en ny enebolig på 167 kvadratmeter på Jessheim med totalpris 2,855 millioner kroner som gir en kvadratmeterpris på kr. 20.500.

- Det er dette det dreier seg om akkurat nå. Hvem er markedet, og hvor skal folk bo, sier Bakken og minner så vel Gjedrem som media om at det er mulig å ta seg frem mellom Tjuvholmen og Jessheim på under 30 minutter på godt føre.

Til Svein Gjedrem har han følgende spesialmelding.

- Mine folk kan melde om at folk flytter fra Stavanger til Finnøy hvor du er i fra. Det er også et boligmarked i Farsund hvor det for tiden er trøbbel med fabrikkene. Tror du prisene skal falle der? Og på Husøy, der kvinnene på TV-serien drog i fra, var det et ektepar som kom tilflyttendes fra Tromsø og fikk penger til overs. Du er sentralbanksjef også for alle disse.