Usikkert om gruvearbeidere i USA kan reddes

Det kan ta opp til en uke å grave seg inn til de seks arbeiderne som er innesperret i en sammenrast gruve i delstaten Utah vest i USA. Det er usikkert om gruvearbeiderne kan overleve så lenge, sier fagfolk.

Forsøkene på å redde ut de seks arbeiderne måtte natt til onsdag norsk tid avbrytes, på grunn av seismisk aktivitet i jorda i området. Jorda ble så ustabil at det ikke var trygt å fortsette, sa gruveselskapet Murray Energys sjef Robert E. Murray.

- I løpet av 48 til 72 timer bør vi vite hvordan det er med de innesperrede, tilføyde han. Foreløpig vet man svært lite om de innesperrede, men ifølge Mexicos konsulat i Salt Lake City i Utah er tre av dem meksikanske statsborgere.

Mandag greide bergingsmannskaper å grave seg fram til et punkt litt over 500 meter fra stedet der de seks skal befinne seg. Men siden da har små jordskjelv, såkalte seismiske sjokk, ført til flere mindre ras i området der det graves.

Det er ennå ikke på det rene hvorfor gruvegangen i Utah raste sammen. Gruveselskapet fastholder at årsaken var et jordskjelv, mens geologer mener den seismiske aktiviteten som er registrert, kan være forårsaket av raset i gruvegangen.