Usikret arbeid. Foto: ArbeidstilsynetStillas av stablede paller. Foto: ArbeidstilsynetUforsvarlig plattform. Foto: ArbeidstilsynetUverdige boforhold. Foto: ArbeidstilsynetFoto: ArbeidstilsynetFoto: ArbeidstilsynetRåte og sopp. Foto: ArbeidstilsynetIsopor som isolasjon. Foto: Arbeidstilsynet

Ulovlig arbeid, uverdige forhold og månedslønn på 5.000 kroner - Fire byggeplasser stengt

Arbeidstilsynet stengte fire byggeplasser og utviste tre ulovlige arbeidstakere da de dukket opp på tilsyn i Austevoll i Hordaland. 

Det skriver Bergens Tidende denne uken.

Arbeidstilsynet slo til mot fire byggeplasser i Austevoll kommune, og stengte alle fire på grunn av fare for liv og helse.

Under tilsynene avdekket Arbeidstilsynet blant annet:

Tre ulovlige arbeidstakere. De ble utvist av politiet, og foretaket ble bøtelagt.

Boforhold som beskrives som «uverdige» av tilsynet.

Flere ansatte med svært lav oppgitt lønn. En ansatt oppga at han fikk betalt 5.000 kroner i måneden. Noen ansatte fikk mellom 71 og 80 kroner i timen.

På halvparten av byggeplassene var det uregistrert arbeidskraft.

– Dessverre vanlig

I en av bedriftene Arbeidstilsynet så nærmere på, ble det avdekket at de ansatte bodde sammen i en enebolig med sopp- og råteskader. Flere ansatte delte små rom, isolasjon var utilfredsstillende, og rømningsveier og fungerende brannvarslere manglet.

– Dessverre er dette noe vi ser mange steder i byggebransjen. Det gjør at både lønn, arbeidsvilkår og innkvartering er noe vi jobber mye med, sier tilsynsleder Øystein Andersen i Arbeidstilsynet til Bergens Tidende.

Stillas av paller

Ifølge daglig leder Zbigniew Waszkiewicz i den aktuelle bedriften, betaler han sine ansatte en timelønn på 176 kroner.

– Jeg er flink til å jobbe, men det er vanskelig å sette seg inn i alle reglene i Norge. Jeg verken skriver eller leser særlig godt norsk. Nå sier Arbeidstilsynet at alt er kaputt. Jeg har fått masse problemer. Jeg har også hatt problemer med regnskapsføreren. Jeg har en liten bedrift, sier han.

I tillegg til dårlige boforhold og lav lønn for de ansatte, har Arbeidstilsynet også dokumentert kritikkverdige forhold rundt HMS på byggeplassen. Her har et stillas blant annet bestått av stablede europapaller.

– Jeg vet at dette er feil og jeg har snakket med mine ansatte. Vi har ordnet opp i dette nå. Jeg har stillaskurs, sier Waszkiewicz til Bergens Tidende.