Administrerende direktør Christian Vammervold Dreyer i Eiendom Norge presenterte utviklingen i boligprisene på en pressekonferanse i Oslo mandag. Foto: Tore Meek / NTB scanpix

Uendrede boligpriser i oktober

Rekordmange boliger var til salgs i oktober. Prisene var uendret, korrigert for sesongvariasjoner. Eiendom Norge betegner markedet som sunt og stabilt.

I nominelle tall sank boligprisene med 0,6 prosent, men korrigerte tall viser altså at prisene er uendret.

Boligprisene er nå 2,4 prosent høyere enn for ett år siden.

– Det har vært stor aktivitet i boligmarkedet sist måned, og så langt er det solgt 2 prosent flere boliger enn på samme tid i rekordåret 2015, sa administrerende direktør Christian Vammervold Dreyer i Eiendom Norge da han presenterte statistikken mandag formiddag.

I oktober ble det lagt ut 10.013 boliger for salg i Norge. Det er 10,2 prosent flere enn i samme måned i fjor.

Det ble solgt 9.034 boliger i løpet av måneden, noe som er en økning på 6 prosent fra samme måned i fjor. Dreyer mener dette viser at det er god balanse mellom tilbud og etterspørsel og et velfungerende boligmarked.

Mange boliger til salgs
– Samtidig som det selges et rekordhøyt antall boliger, så legges det også ut markant flere boliger for salg enn det som er normalt på denne tiden av året. Vi må tilbake til før finanskrisen for å finne en oktober måned med et høyere antall nye boliger på markedet, sier Dreyer.

Gjennomsnittlig omsetningstid siste måned var 43 dager – mot 40 i oktober i fjor.

Boligprisutviklingen varierer i ulike områder i landet. I de største byene har prisene gått opp 0,1 prosent i Oslo og Tromsø, mens Bergen opplevde et prisfall på 1,3 prosent i oktober. I Trondheim sank prisen med 0,1 prosent, og i Stavanger var nedgangen 0,2 prosent. Kristiansand hadde uendrede priser fra måneden før.

Sterkest utvikling er det nå i Ålesund med omegn og Bodø/Fauske. Begge disse områdene har en oppgang på 0,4 prosent.

Svakest utvikling er det i Tønsberg med Færder og Porsgrunn/Skien, der det har vært en nedgang på 1,4 prosent.

– Stabilt og sunt marked
Oslo har den sterkeste tolvmånedersveksten – med 5 prosent. Svakest tolvmånedersvekst har Bergen og Porsgrunn/Skien med en oppgang på 0,1 prosent.

Dreyer viser til at vi nå har hatt tre måneder på rad med en tilnærmet flat prisutvikling sesongjustert, og de regionale forskjellene i prisutvikling er mindre enn tidligere år.

– Det store tilbudet gjør at boliger i snitt selges under prisantydning. Utviklingen i boligmarkedet nå er stabil og sunn, sier direktøren i Eiendom Norge.