Tre skadd i eksplosjon i Kristiansand

Tre personer ble skadd i en eksplosjon i ved nikkelverket Xstrata i Kristiansand tirsdag ettermiddag.

– De opplysningene vi har så langt, viser at en person er alvorlig skadd, mens to andre har fått lettere skader. Men dette kan ikke fastslås med absolutt sikkerhet ennå, sier administrerende direktør Øyvind Stenstad ved Xstrata til NTB.

Prioriterer personskader
Politiet bekrefter disse opplysningene.

–Én person er definert som kritisk skadd, og to som berørte, eller lettere skadd, sier operasjonsleder Vidar Neset i Agder politidistrikt til VG Nett.

Store styrker fra Kristiansandsregionen brann og redning (KBR), politiet og ambulanser ble sendt til nikkelverket etter eksplosjonen. Også luftambulanse ble tilkalt.

Stenstad sier selskapet jobber med å finne årsaken til ulykken og at det fortsatt er noen usikre momenter.

– Vi regner med å ha en bedre idé om hendelsesforløpet om noen timer. Men først og fremst konsentrerer vi innsatsen om personskadene nå, sier Stenstad. Også kriminalteknikere skal undersøke hva som skjedde på fabrikkområdet.

– Svært lav fare
Driften i det berørte området er stanset, og Xstrata-sjefen sier de innretter resten av driften slik at de kan opprettholde maksimal beredskap. De øvrige delene av virksomheten ligger nokså isolert fra der eksplosjonen skjedde. Stenstad sier de vurderer risikoen for flere eksplosjoner eller andre ettervirkninger som svært lav.

– Slik vi vurderer det, tyder alt på at dette var et isolert enkelttilfelle, sier den administrerende direktøren.

Nikkelverket Xstrata har om lag 550 ansatte og er en av Sørlandets største industriarbeidsplasser. Fram til 2006 het bedriften Falconbridge.