Tidenes høyeste bensinpris i Norge

Aldri før har det kostet mer å fylle tanken på bilen.

 

Bensinprisene her i landet er høyere enn noensinne på grunn av at oljeprisen stiger til værs som følge av krisen i Libya.

Torsdag ettermiddag kostet et fat nordsjøolje rundt 115 dollar. Men selv om det er et stykke opp til rekorden fra 2008 på 140 dollar fatet, gjør avgiftsøkninger sitt til at bensinprisen nå er på sitt høyeste nivå noensinne i Norge, skriver E24.

Statoil Fuel & Retail, selskapet som eier Statoil-stasjonene, hadde torsdag lagt ut en listepris på 13,92 kroner for en liter blyfri 95. Listeprisen for en liter blyfri 98 er hele 14,23 kroner, mens diesel koster 13,38 kroner per liter.

I tillegg kommer transporttillegg for bensinstasjoner som ligger langt unna drivstofflagrene, og noen steder betaler man allerede over 15 kroner literen.

Siden juli 2008 har bensinavgiften økt med 25 øre fordelt på tre runder, senest 1. januar i år. På toppen av avgiftsøkningene kommer merverdiavgift på 25 prosent. Dermed tar staten inn 31,25 øre mer per liter enn for ett og et halvt år siden.

Statoil Fuel & Retail sier de ikke tjener mer på en stigende bensinpris.

– Med en bensinpris på 13 kroner literen, sitter Statoil igjen med 63 øre, opplyser selskapet.

Norske bensinkjøpere betaler blant annet 4,54 kroner i veibruksavgift per liter bensin. I tillegg kommer merverdiavgiften og en CO2-avgift, som gjør at staten totalt tar inn i overkant av 8 kroner i avgifter per liter. (©NTB)