The Thief

The Thief

Sted: Oslo

Prosjekttype: Hotell

BTA: 8.000 kvm

Byggherre: Tjuvholmen Utvikling

Entrepriseform: Delte entrepriser

Arkitekt: Mellbye Arkitekter

Interiørarkitekter:
Mellbye Arkitekter i samarbeid med Wille Interiør

LARK: Gullik Gulliksen

Byggeledelse: Tjuvholmen Utvikling / Jaco Entreprise & Management

Rådgivere: Elektro: ECT - RIV: Siv. Ing. Netteberg - RIB: Haug og Blom- Bakke - RIBR: Hjellnes Consult / Sweco - RIA: Brekke & Strand Akustikk - Rådgiver dørmiljø: Tradeco Sikkerhet

Underentreprenører/leverandører: Råbygg betong: Kruse Smith - Klima-vegger, takterrasser og balkongdører: Haga & Berg Entreprenør - Vinduer og balkongdører: Hubro - Inn-/ utvendig rekkverk og spilevegg: GBS Produkter - Solavskjerming: Vental Hunter Douglas Project - Storkjøkken: Myhrvold Storkjøkken - Gipsarbeider: SLS Montasje - Glassvegger innv. og systemvegger: Acusto - Parkett: ParkettPartner - Gulvbelegg og tepper: Buer - Tekjøkken: Crown Imperial - Blikkenslager: Sigfred Bentzen & Sønn - Tekking: Icopal - Tekking av balkonger: Danbakk Tak og Bygg - Murarbeider: Fjeldheim & Knudsen - Flisarbeider: Viking Entreprenør - Innv. dører: ByggAksess - Innv. skyvedører: Bosvik - Ståldører: Daloc - Mont. ståldører: RK-Bygg - Lås og beslag: Kaba Møller Undall - Branngardiner: BVS Brannvern-
systemer - Natursteinfasader: Naturstein Montering - Malerarbeider: Hunvik - Karuselldør: Boon Edam - Påstøp og gulvsparkling: Vinstra Sementpuss - Branntetting: Vestfold Brannsikring - Ventilasjon og sentralstøvsugeranlegg: Randem & Hübert - Hotellåser: Hotel Supply Norge: - Gardinsystemer og baderomsutstyr: Idema - Skilting: Eurosign - Rørleggerarb. teknisk rom: Eriksen & Jensen - Rør og kjøling: Andenæs VVS - Elektro: Wennevolds Elektro - Automatikk og SD-anlegg: Siemens - Sikkerhetssystemer: Stanley Security Systems - Heiser: ThyssenKrupp Monolift / Myhre - Gasspeiser: Romerike Peis & Varme - Utomhus: Skaaret Landskap - Stålarbeider og rekkverk: Aluminium Fasader - Stålarbeider for trebrygger: Odd Aronsen Mekanisk Industri - Innredning: Exponova / SIAS - Isbitmaskiner: Metos - Komplett IP-nettverk, hotell-tv og minibarer: Hoist Technology - Telekom: Telekom Intelecom - Elsafer: Vingcard - Geneva: Geneva Neby Hifi Levering og montering av AV-utstyr: AVAB CAC - Parasoller: T. Aasen Solskjerming

Arkitektur, design og kvalitet har alltid vært viktig i utbyggingen på Tjuvholmen. Norges første art hotel har arkitekturen som en ytre ramme for kunsten – uten at hotellopplevelsen er satt tilside.

Det har hele tiden ligget i kortene at den målbevisste utbyggingen av Tjuvholmen også skulle inneholde et hotell. Opprinnelig skulle hotellet ligge på den første odden, men ble flyttet ut på holmen på den andre siden av den kunstige kanalen. Dermed får The Thief også direkte beliggenhet ved vannkanten, selv om ikke Oslofjorden er synlig fra absolutt alle rom og fellesarealer.

Tjuvholmen er voldsomt utvidet i forhold til det opprinnelige, beskjedne arealet, og har en av Norges dyreste fundamenteringer. Et undersjøisk parkeringshus som består av to enorme elementer, det lengste 155 meter langt, ble slept hit sjøveien fra Fredrikstad. P-kjelleren er på ca. 30.000 kvm for 700 biler og dekker parkeringsbehovet for boliger, næringsdrivere og hotellet.

– Jo, fundamentering og parkeringsløsning er forholdsvis dyr. Vi har også lagt oss på et høyt nivå når det gjelder hotellet. Det håper vi at vi tar igjen med et attraktivt hotelltilbud slik at vi oppnår de gode prisene vi er avhengige av. Byggekostnadene er altfor høye til de kunne forsvare et hotelltilbud på lavbudsjettskalaen, sier Dagfinn Godell, prosjektdirektør i Tjuvholmen KS. Hotellet, som resten av Tjuvholmen, eies av Aspelin Ramm og Selvaag Gruppen, men skal drives av Nordic Hotels & Resorts.

Enter Stordalen
The Thief skal drives av Petter Stordalens Nordic Choice Hotel, men har ambisjoner om å være et så spesielt og enestående luksushotell at det skal inngå i stand alone-konseptet, selvstendig fra Choice-merkene. – Choice var inne i bildet på et tidlig tidspunkt, og har kommet med verdifulle innspill hele veien. Vi har ikke bygget så mange hoteller før, så det er selvsagt viktig å lytte til de som vet hvor skoen trykker. De sitter også med kompetanse rundt trender og om hva gjestene etterspør, sier Godell.

Arkitektonisk smeltedigel
Som nevnt står utforming og design i høysetet på Tjuvholmen, og en rekke kjente arkitektfirmaer har hver levert sitt bidrag. Noen nevnt, i hvert fall ikke alle glemt; HRTB, MAD, Kristin Jarmund, Kari Nissen Brodtkorb og Jensen & Skodvin. Italienske Renzo Piano ble valgt til Astrup Fearnley Museet, som ligger vegg i vegg med The Thief.

Med sitt bidrag i The Thief er Mellbye Arkitekter med i dette etter hvert eksklusive selskapet. De har også vært interiørarkitekter for de raffinerte løsningene vi møter i det 7.500 kvm store hotellet. Mellbye Arkitekter har hatt interiørkonseptet i et nært samarbeid med Anemone Wille Våge som har stått for styling og innredning med alt løst inventar, møbler og gardiner.

– Vi har vært gjennom en lang fasadevurdering. Den var lenge lys og moderne. Med tanke på nabobyggene, ikke minst Astrup Fearnley Museumet, som alle har et lettere uttrykk, skulle vi heller poengtere fasaden med et tyngre, mer diskret og formelt, men allikevel moderne uttrykk. De to nederste etasjene, med glassfrontene fra gulv til tak i de publikumstilgjengelige områdene, er trukket inn uten bruk av søyler. Det skal fremstå som om hotell- og møterommene i seks etasjer over svever over de to første. Førsteinntrykket skal innby til gjestfrihet, forklarer Ajas Mellbye i Mellbye Arkitekter.

Natursteinsfasade
Arkitektene har brukt prikkhamret larvikkitt i de seks nederste, og polert larvikitt i den øverste etasjen. Gullfargede aluminiumsspiler ved de utkragede balkongene er lagt inn i fasadene både for gi mer dybde, mer spill og liv, men også for å redusere innsyn/utsyn for de enkelte hotellrommene.

Tjuvholmen Utvikling har denne gangen valgt delte entrepriser.

– Da har vi mange flere muligheter, med de fordelene og de ulempene det innebærer å hente inn prisene etter hvert. Men det forutsetter en kapabel organisasjon med mye erfaring. Det har vi, men vi er også fleksible ved at vi har leid inn ekstra kompetanse som en tileggsressurs, forteller Godell.

I samarbeid med byggherrene har Jaco Enterprise & Management byggeadministrasjonen med kvalitets- og fremdriftsansvar. Jaco har og har hatt byggeledelse på totalt seks bygg på Tjuvholmen, i tillegg til de tre siste som det startes på nå. – Hotellet har høyteknologi på en rekke områder. Svært mye av inventaret er spesialtilpasset og eksklusivt, det er også mye owatrolbehandlet jern og stål i interiøret. Jeg har aldri vært med på noe prosjekt med en liknende kvalitet, sier prosjektleder i Jaco, Benny Lindahl.

Design Hotels
Lenge før hotellet ble tatt i bruk ble hotellet innlemmet i hotellnettverket Design Hotels. Fellesnevneren er at de 200 hotellene i 40 land rundt om i verden skal kunne by på ekstraordinære hotellopplevelser, med arkitektur, design og kvalitet i høysetet. The Thief inneholder 120 rom i forskjellige prisklasser, og kan toppe med The Oslo Suite i sjuende etasje. Med utgang til egen takterrasse dersom de 160 kvadratmeterne blir for trangt. Bekvemmelighetsnivå og ambisjonsmålene avspeiles i en døgnpris på kr. 25.000,-.

Hotellet har for øvrig også stor felles takterrasse med 360 graders panoramautsikt over byen. I tillegg finnes et stort møterom i sjuende etasje med muligheter for bespisning av inntil 40 personer. I hotellets bakhage, med direkte utgang fra restauranten, vil det også kunne tilbys servering.

Utomhus og brygger
Utomhusarbeidene følger samme kvalitetsnormen på materialer og utførelse som på bygget for øvrig. Skaaret Landskap har med kontrakten på The Thief utført alt av utomhusarbeider på Odden, også parken ved Astrup Fearnley Museet. Dette er den fjerde entreprisen i rekken Skaaret Landskap har for Tjuvholmen Utvikling.

– Vi har levert en totalpakke med stålanlegg for bryggene, trebrygger, treskjørt, belysning, rekkverk, elektro og gass. Over alt er det også her et høyverdig granittdekke. Det er nærmest uslitelig og vil stå seg godt i mange, mange tiår, forteller daglig leder i Skaaret landskap, Stein Anders Sundbye.

Nærheten til vannet krevde også uvanlige HMS-løsninger. – Redningsvest var faktisk en vesentlig del av HMS-antrekket vårt, sier Sundbye.

Trangt
Byggevirksomheten på Tjuvholmen begynte fra Aker Brygge-siden i nord og går sørover. Det skaper store utfordringer med frakt av masser ut og varer inn når man skal unngå anleggstrafikk gjennom de ferdig utviklede feltene. Utviklerne har snedig løst dette ved bruk av lektere som fungerer som bruer av alle.

– Den overordnede logistikken, og trangboddheten når det er så mange prosjekter som er i gang samtidig, stiller store krav til alle aktørene. Vi har aldri vært med på et prosjekt der den overordnede logistikken er så ufordrende, medgir Sundbye.

Venskjente kunstnere
Petter Stordalen har knyttet til seg Sune Nordgren som kunstkurator for hotellet. Han er mest kjent i Norge som direktør for Nasjonalmuseet i årene 2003 til 2006. The Thief er hans tiende hotell for Stordalen der kunstkonseptet er et gjennomgangstema.

– Konseptet var at dette skulle være et art hotell, det første i Norge. Arkitekturen er forutsetningen. Møbler, interiør og kunst skal bidra. Kunsten skal ikke konkurrere med arkitekturen, men komplettere den. Poenget er at det må være mye og god kunst. Vi har en egen sponsoravtale med Astrup Fearnley Museet som gjør at vi har kunnet låne sju kunstverk derfra. Hvilke andre hoteller har en Andy Warhol hengende i glass og ramme i restauranten? Bare forsikringssummene for kunsten – ikke markedsverdien – er på 25 millioner kroner. Vi har kjøpt inn en del kunst selv også. Derfor er det totalt over 100 kunstverk i hotellet, 75 av disse henger på hotellrommene, sier Nordgren.

Interiør og fargevalg i fellesområdene skaper et varmt, nært og mørkt inntrykk. Mange av de lånte kunstverkene er i store formater. I lobbyen henger et Inkjet-trykk på lerret, The Horse Thief av Richard Prince. I fem av etasjene i trappehuset henger det også store kunstverk.

– Prisen for hotellet vil jeg ikke bidra til å avsløre. Men det vil ta år for oss å skape fortjeneste med dette. Allikevel ville jeg ikke nøle med å gjøre det om igjen. Det er noe helt annerledes enn det vi hittil har sett i Oslo, og det er vi ikke lite stolte av. Allikevel er det ikke beliggenhet, marmor og messing som avgjør om det er et femstjerners hotell. Det er de som jobber her, og den energien de kan fremvise som avgjør. Vi skal behandle rockestjerner som gjester og gjester som rockestjerner, lover eier og styreleder i Nordic Choice Hotels, Petter Stordalen.

Tekst og foto: Trond Joelson