<p>Gründer og daglig leder Henning Thorsen i Termowood. Foto: Jørn Hindklev</p>Statsråd Olaug Vervik Bollestad får en innføring i hvordan fabrikken av operativ leder Erland Lundby i Termowood. Til høyre styreleder Bo Gunnar Oloffson. Foto: Jørn HindklevFoto: Jørn HindklevFoto: Jørn HindklevFoto: Jørn HindklevHenning Thorsen og Håkon Rognlien, daglig leder i Flaen Sag og Høvleri og markedssjef i Termowood. Foto: Jørn HindklevFoto: Jørn HindklevFoto: Jørn HindklevFoto: Jørn HindklevMens åpningsseansne ble gjennomført, ble denne veggen montert utenfor fabrikken. Foto: Jørn HindklevFoto: Jørn HindklevFoto: Jørn HindklevFoto: Jørn HindklevFoto: Jørn HindklevStatsråden fikk også anledning til å delta i en Kahoot-quiz. Foto: Jørn Hindklev

Termowood åpnet automatisert fabrikk: - Jeg er mest stolt av at flere av de ansatte selv har ønsket å investere i selskapet

Onsdag åpnet Termowood sin nye fullautomatiserte produksjonslinje for byggsystemet Tewo, som mangedobler kapasiteten. Det ble en følelsesladet seanse for gründer og daglig leder Henning Thorsen i Termowood.

Fra å ha produsert elementer for ett hus per uke, vil Termowood nå  produsere ett hus per dag av byggsystemet Tewo i den nye fabrikken.

Tewo er et patentert bygningselement med massivtre yttersjikt og isolasjon i hulrommet.

I dag produseres massivtreplatene i Østerrike, men i løpet av 2020 skal det etableres produksjon av massivtreplater ved Termowoods anlegg i Hurdal.

En lang vei til automatisert produksjon i Hurdal

Daglig leder Henning Thorsen i Termowood kunne fortelle at det har vært en lang vei for gründerselskapet å etablere en automatisert produksjon. Totalt har det krevd en investering på totalt 20 millioner kroner å få den nye fabrikken på plass. Tronrud Engineering er hovedleverandør av anlegget. 

Termowoods automatiserte fabrikk er nå i gang. Fabrikken skal produsere elementer til ett hus per dag. Foto: Jørn Hindklev

– Det er alle menneskene som har vært med på reisen som er grunnen til at vi har kommet dit vi er i dag. Filosofien har vært at det er bedre å eie lite av noe som faktisk blir noe av, enn å eie alt av noe som det ikke blir noe av, sier Thorsen.

Innovasjon Norge og Hurdal kommune hadde troen på Termowood

Han er opprinnelig kokk og startet arbeidet med Termowood helt tilbake i 2012. Thorsen sier at samarbeid og støtte fra Innovasjon Norge har vært helt avgjørende for utviklingen av selskapet.

– Innovasjon Norge trodde på oss helt fra starten. Penger er helt avgjørende når man skal starte en slik virksomhet, og det er ikke mange som er villige til å investere penger i risikofylte prosjekter i en startfase, sier han.

Etter i en periode å ha vært en del av Treklyngen i Hønefoss, flyttet Termowood til Hurdal og har siden 2016 levert ferdig isolerte massivtreelementer fra sitt anlegg i Hurdal. Gründeren berømmer det politiske engasjementet i Hurdal.

– I forbindelse med etableringen i Hurdal var ordføreren i kommunen raskt på, og vi opplevde et politisk engasjement vi følte manglet i Hønefoss, sier Thorsen.

I dag er Investinor og Oxer Kapital de store grupperingene på eiersiden.

– Jeg er likevel mest stolt av at noen av de ansatte kom til meg og spurte om de kunne investere i selskapet. Det betydde mye for meg. Da har jeg ansatte som virkelig har troen på det jeg driver med. Det er de ansatte som er fremtiden og nøkkelen for at vi kan utvikle selskapet videre, sier Thorsen.

Bollestad: – For en gründer

Fabrikken ble offisielt åpnet av mat- og landbruksminister Olaug Vervik Bollestad (Krf). Hun lot seg imponere av møtet med gründerselskapet Termowood.

– For en gründer! Han er gyselig klok. Han sier at det er fra de ansatte og opp ting vokste. Det er akkurat som trærne. Her møter jeg fremtidstro og entusiasme, sier Bollestad.

Mat- og landsbruksminister Olaug Vervik Bollestad (Krf) lot seg imponere av Termowoods gründerånd. Foto: Jørn Hindklev

Statsråden sier at det er trist å høre at selskapet tidligere har møtt politisk stengte dører før selskapet flyttet til Hurdal.

– Jeg har selv vært ordfører og hadde en vidåpen dør. Det er den eneste måten vi kan lære av og få utviklet ting sammen, sier hun.

– Denne regjeringen er ikke ferdig med å satse på tre

Bollestad har nylig lagt frem en trestrategi. Hun er selv intensivsykepleier og er tydelig på at trenæringen blir samfunnets lunger.

– Jeg vet at den dagen vi puster tung og mye, er det fordi det er mye forurensning. Hva er det som skal spise vårt CO2? Det er treverket. Det er vårt samfunns lunger for å rense klimaet og skal bidra til å gjøre samfunnet vårt mer bærekraftig. Denne regjeringen er ikke ferdig med å satse på tre, sier hun.

Norgeshus vil bygge mer med Tewo

Termowood inngikk i 2018 en avtale med Norgeshus, og boligprodusenten er av de som har mest erfaring med å bygge med Tewo. Totalt har Norgeshus bygget cirka 10 boliger med byggsystemet.

– Vi har bygget flere boliger med Tewo. Det er fordi kunden selv har ønsket det, og Termowood har vært flinke til å følge opp videre til våre forhandlere som har tatt seg av salget, sier Snorre Bjørkum, teknisk sjef i Norgeshus.

Snorre Bjørkum, teknisk sjef i Norgeshus. Foto: Jørn Hindklev

– Er det kombinasjonen  bærekraft og rimeligere bygging som gjør at Norgeshus tenner på Tewo?

– Det er et konkurransedyktig byggsystem i forhold til tradisjonell bygging. Vi har også utviklet en pilot med kataloghuset Fauna, som er spesialdesignet for Tewo, sier han.

Bjørkum opplyser samtidig at Tewo kan benyttes i de fleste av boligprodusentens boliger uten store tilpasninger.

– Det er også mulig å optimalisere boligene i forhold til bredden på elementene, sier han.

Tewo mener selv at det er mulig å redusere byggetiden med 70 prosent sammenliknet med andre plassbygde konstruksjoner.

– Hva sier byggmestrene om å bygge med dette systemet?

– Byggmesteren som har bygget piloten i Nes i Akershus var svært fornøyd og ønsker å bygge videre med systemet. Byggmesteren brukte cirka to uker på å få et tett bygg over to etasjer, sier han.

Han poengterer at det er en fordel med systemet at man kommer raskt i gang med de tekniske fagene på byggeplassen.

– Vi ønsker å samarbeid med Termowood og få tilbud ut til våre kunder. Vi er avhengige av etterspørsel fra boligkunden, men også fra våre byggmestere som bygger mange boliger i egenregi. Vi jobber også med å legge til rette for elementproduksjon hos våre forhandlere, da kan det hende vi kan få inn elementer fra Tewo som kan settes sammen til større elementer i lokal produksjon, sier han.

Ambisjon om å gå i pluss i løpet av 2020

Thorsen har tidligere uttalt til Byggeindustrien at Termowood har en ambiasjon om at den nye fabrikken skal gå i pluss i løpet av 2020, men opptrappingen av volumet i den automatiserte fabrikken i Hurdal vil imidlertid gå gradvis.

– Hele kapasiteten for 2018 ble solgt i mars i fjor, nå vil vi være i stand til å betjene det jevne markedet, men også håndtere oppturene når det er mye å gjøre i byggenæringen, sier han.

Det automatiserte anlegget er rigget for en årlig omsetning på 180 millioner kroner.