Illustrasjonsfoto

Svenskene vil senke ROT-fradraget

Byggefirma i Sverige er uroet over regjeringens forslag om å kutte i ROT-fradraget.

ROT-fradrag

ROT-fradrag er et skattefradrag på arbeidskostnaden ved bruk av hvite håndverkertjenester ved rehabilitering, oppussing eller tilbygg på egen bolig. Sverige har hatt fradraget siden 2008, noe som har svekket det svarte markedet i byggenæringen.

Mens byggenæringen i Norge fortsatt jobber hardt for å få innført et ROT-fradrag etter svensk modell, ønsker den svenske regjeringen nå å kutte i sitt. 

I går la regjeringen frem et budsjettforslag med forslag om å kutte ROT-fradraget fra 50 til 30 prosent. Det vil føre til at en oppussingsjobb på 10.000 kronerblir 2.000 kroner dyrere enn med dagens regler.

Ifølge avisen Göteborgs-Posten er flere selskaper i byggebransjen skeptiske til forslaget.

- Privatmarkedet har holdt byggemarkedet i gang. For oss har det vært veldig bra å ha ROT-fradraget, sier Ulf Wetterlundh i Bröderna Bräder Bygg AB til avisen.

Fradraget har ifølge flere i bransjen ført til større sysseletting, samt at det svarte markedet har blitt betraktelig mindre. 

- Nå hører vi ikke snakk om svarte penger lenger. Tidligere fikk vi tilbud om vi kunne gjøre deler av jobben svart, men det kan vi ikke og da gikk jobben til noen andre, sier Christian Hoffback i Byggprecision AB.

I fjor ble det betlat ut nesten 17 milliarder svenske kroner i ROT-fradrag, noe som innebærer nærmere 34 milliarder i utført arbeid.